Bavorsko rozjelo ostrou kampaň proti přistěhovalcům

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
3. 1. 2014 6:20
Rumuni a Bulhaři přijedou do Německa zneužívat dávky, varuje bavorská kampaň.
Zaplaví Rumuni Německo?
Zaplaví Rumuni Německo? | Foto: Reuters

Mnichov - Jako by se Německo vrátilo do roku 2004. Do doby, kdy do Evropské unie vstupovalo prvních deset postkomunistických zemí včetně Česka.

Přesně tak vyznívá debata, která se rozhořela za českými hranicemi. Odstartovalo ji Bavorsko a souvisí s přistěhovalci.

Konkrétně s koncem přechodného období na volný pohyb pracovních sil pro Rumuny a Bulhary.

"Kdo podvádí, letí"

Od 1. ledna 2014 smějí migranti z Bulharska a Rumunska ve Spolkové republice - tak jako v jiných zemích EU - pracovat bez omezení. Až dosud k tomu potřebovali pracovní povolení.

Křesťansko-sociální unie (CSU), bavorská "sestra" CDU kancléřky Angely Merkelové, ale varuje, že kvůli tomu v Německu hrozí masivní zneužívání systému sociálních dávek.

Přišla s kampaní, které vévodí provokativní slogan: "Kdo podvádí, letí" (německy "Wer betrügt, fliegt").

Šéf CSU Horst Seehofer chce ve vládě prosadit, aby noví přistěhovalci neměli v prvních třech měsících nárok na žádnou sociální pomoc. Přistiženým podvodníkům má být navíc jednou pro vždy zakázán vstup do země.

Foto: Reuters

Němci jako Britové?

V Evropě nejde o návrh ojedinělý - nárok na podporu v nezaměstnanosti nemají počínaje 1. lednem první tři měsíce po příjezdu ani migranti, kteří dorazí do Velké Británie.

Spolková republika ale není Spojené království.

Britové bombardují volný pohyb osob v EU dlouhodobě, už na podzim řekli, že se budou snažit o změny, které by v Evropské unii migraci omezily. Premiér David Cameron má před volbami a je pod silným tlakem euroskeptického křídla konzervativců, které straší sílící vliv Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP).

V Německu už ale volby byly. Od prosince má novou vládu, v níž usedla i CSU.

A také novou koaliční smlouvu. V té se hned na několika místech píše, že nová vláda v Berlíně chce "udržet akceptování volného pohybu osob v EU" a "zvýšit atraktivitu země pro zahraniční experty, které potřebujeme".

Plátců pojištění přibývá

Přitom - právě Německo patří k zemím, které na rozšíření EU vydělaly. Už po první vlně rozšíření Unie na východ tam navíc přišlo podstatně méně lidí, než se původně čekalo.

I když měla některá německá města - například Berlín, Duisburg, Dortmund nebo Mannheim - v minulých měsících s přílivem Bulharů a Rumunů potíže, Německo jako celek podle úřadů nijak neutrpělo. Spíš naopak.

Šéf CSU Horst Seehofer.
Šéf CSU Horst Seehofer. | Foto: Reuters

Jak uvedlo spolkové ministerstvo práce, "žádné závažnější dopady na pracovní trh" se po 1. lednu nečekají. V uplynulých letech naopak neustále roste počet Bulharů a Rumunů, kteří v Německu platí sociální pojištění.

Stoupá rychleji než počet přistěhovalců z obou uvedených zemí.

První vládní roztržka

"Většina lidí, kteří přijdou teď, bude mít dobré vzdělání. Ti všichni budou do našich sociálních systémů (naopak) přispívat," upozornil místopředseda CDU Armin Laschet.

Seehoferovo tažení proti imigrantům ostře kritizuje i partner CDU/CSU ve velké koalici - německá sociální demokracie (SPD).

Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier dal rozhovor deníku Süddeutsche Zeitung, v němž řekl: Kdo zpochybňuje volný pohyb pracovníků, "škodí Evropě a škodí Německu". Připomněl, že Němci profitují z evropské integrace "jistě mnohem víc než jiní".

"CSU Evropu nepochopila. A zjevně to ani nechce," cituje list dalšího politika SPD, Michaela Rotha.

Krajně-pravicové vábení

Podpory se Seehofer a spol. nedočkal ani od většiny německých politických analytiků. "S drsnými parolami chce lákat krajně pravicové voliče," píše například komentátor zpravodajského serveru Spiegel Online.

V posledních letech roste počet Bulharů a Rumunů, kteří v Německu platí sociální pojištění (ilustrační foto).
V posledních letech roste počet Bulharů a Rumunů, kteří v Německu platí sociální pojištění (ilustrační foto). | Foto: Karel Toman

Na zneužívání dávek Východoevropany vsadila před zářijovými volbami do Bundestagu třeba extrémně pravicová NPD. Do boje vytáhla s heslem "Peníze pro babičku místo pro Romy" (v originále "Geld für die Oma statt für Sinti und Roma").

Ještě horší vysvědčení vystavily bavorskému premiérovi za nepřátelskou kampaň Süddeutsche Zeitung. Svůj text nazvaly "Kovboj Seehofer si hraje se strachem".

 

Právě se děje

Další zprávy