Britové omezí dávky pro cizince z EU. Už od 1. ledna

Zahraničí Zahraničí
18. 12. 2013 13:20
David Cameron udělal, co slíbil. První tři měsíce nedostanou migranti podporu.
Britský premiér David Cameron.
Britský premiér David Cameron. | Foto: Reuters

Londýn - Velká Británie omezí cizincům z EU, kteří se v zemi usadí, přístup k sociálním dávkám.

Počínaje 1. lednem 2014 nebudou mít první tři měsíce po příjezdu do Británie nárok na podporu v nezaměstnanosti, oznámila ve středu vláda v Londýně.

Zpráva není překvapivá, balíček opatření proti zneužívání britského sociálního systému představil premiér David Cameron už koncem listopadu. Popsal ho v článku, který otiskl list Financial Times.

Až dosud se ale nevědělo, odkdy mají nová pravidla platit.

Už na podzim také Britové oznámili, že se budou snažit o změny, které by v Evropské unii omezily volný pohyb.

Teď chce Cameron "udělat Británii méně atraktivním místem pro ty přistěhovalce z EU, kteří sem přijíždějí a zkoušejí žít na náklady státu", stojí v dnes zveřejněném prohlášení.

Nově přijaté opatření má uklidnit členy premiérovy Konzervativní strany, kteří kritizují Evropskou unii i způsob, jakým Cameron (a tím pádem i Británie) vystupuje na evropské scéně.

K tomu se přidává i fakt, že 1. ledna 2014 končí v EU omezení volného pohybu pracovníků z Rumunska a Bulharska.

Britové mají strach, že se po skončení přechodného období do Spojeného království přesunou miliony lidí z jihovýchodní Evropy, kteří jim seberou práci. V jejich obavách je utvrzují černé předpovědi, které poslední dobou pravidelně publikuje britský bulvární tisk.

Cameron omezením přístupu k sociálním dávkám na obavy Britů reaguje. Už v listopadu ve Financial Times napsal, že bylo "monumentální chybou" rozhodnutí minulé labouristické vlády otevřít v roce 2004 britský pracovní trh lidem z deseti nových členských zemí, včetně Polska a České republiky.

"Dnešní EU je jiná než EU před 30 lety. Musíme čelit faktu, že svobodný pohyb spustil rozsáhlé přesuny obyvatel způsobené ohromnými rozdíly v příjmech... Od roku 2004 jsme v Evropě zaznamenali největší migraci, vyjma časů války. V Británii nyní žije milion lidí ze střední a východní Evropy," uvedl tehdy britský premiér ve svém komentáři.

Teď mluví David Cameron podobně.

"Těžce pracující britská veřejnost má oprávněně obavy z toho, že sem přijíždějí migranti, aby využívali naše sociální dávky," cituje ho agentura AFP.

 

Právě se děje

Další zprávy