Indická policie zatýká kvůli znásilnění dánské turistky

Petr Jemelka Petr Jemelka
16. 1. 2014 22:55
51letou Dánku přepadli poté, co se v Dillí skupiny mužů zeptala na cestu.
Policejní vůz přiváží k soudu čtveřici mužů, kteří loni v půli prosince znásilnili studentku medicíny.
Policejní vůz přiváží k soudu čtveřici mužů, kteří loni v půli prosince znásilnili studentku medicíny. | Foto: Reuters

Dillí - Indií rezonuje další případ hromadného znásilnění. Tentokrát je údajnou obětí 51letá Dánka, která se ztratila nedaleko oblíbeného nákupního centra v hlavním městě Dillí.

Žena napadení oznámila ve středu a indická policie nedlouho poté zatkla tři muže. U jednoho z nich našla pouzdro na brýle postižené a 1000 rupií (přes 300 Kč) v hotovosti. Druhý podezřelý měl u sebe ženin iPad a sluchátka. Našel se u něj také mobilní telefon, který si podle policie koupil za ukradené peníze.

Pěti dalším podezřelým jsou prý policisté už na stopě.

Policie bezprostředně po nahlášení znásilnění vyslechla asi patnáct bezdomovců a právě jejich výpovědi ji dovedly k pachatelům. "Už známe pachatele. Jsou to všichni pobudové," potvrdil podle indické tiskové agentury PTI jeden z vyšetřovatelů.

Ke znásilnění mělo dojít v úterý v podvečer poté, co se dánská turistka zeptala skupiny mužů na cestu zpátky do hotelu. Muži ozbrojení nožem ji odlákali stranou, hromadně znásilnili, zbili a ukradli jí hotovost, iPad a telefon.

Oběť po návratu do hotelu ohlásila útok majiteli a ten přivolal policii. Agentura Reuters napsala, že žena odmítla lékařské vyšetření a z Indie odletěla domů.

Další případ násilí na ženách následuje deset dní poté, co polskou turistku údajně znásilnil řidič taxíku.

V prosinci si Indie připomněla rok od tragické smrti mladé Indky, kterou brutálně znásilnila skupina mužů v jedoucím autobuse v Dillí, připomíná ČTK. Dívka svým zraněním o několik dní později podlehla.

Šestice útočníků skončila v rukou policie. Jeden spáchal ve vězení sebevraždu, čtyři soud odsoudil k trestu smrti a posledního, jenž byl v době útoku nezletilý, poslal do vězení.

Případ vyvolal v celé zemi protesty proti násilí na ženách a přiměl vládu ke změně zákonů na jejich ochranu. Ani tato opatření ale podle odborníků k posílení bezpečnosti v ulicích nevedla.

 

Právě se děje

Další zprávy