Indové jsou vinni, za znásilnění je zřejmě čeká smrt

Zahraničí Michal Žák Zahraničí, Michal Žák
Aktualizováno 10. 9. 2013 12:48
Nejmladší z násilníků dostal už v srpnu tři roky vězení, tedy maximum.
Policejní vůz přiváží k soudu čtveřici mužů, kteří loni v půli prosince znásilnili studentku medicíny.
Policejní vůz přiváží k soudu čtveřici mužů, kteří loni v půli prosince znásilnili studentku medicíny. | Foto: Reuters

Dillí - Indický soud po sedmi měsících jednání uznal vinnými čtyři muže, kteří koncem loňského roku znásilnili v MHD studentku medicíny. Ta po dvou týdnech v nemocnici zemřela."Všichni čtyři byli uznáni vinnými ve všech bodech," řekl agentuře Reuters V. K. Anand, obhájce jednoho z obžalovaných.

O výši trestů pro gang násilníků, jehož čin vyhnal do ulic desetitisíce Indů, by měl soud rozhodnout nejpozději ve středu. Vzhledem k tomu, v jakém rozsahu jim byla prokázána vina, je pravděpodobné, že soud uloží trest smrti oběšením.

Pátý z násilníků - v době činu 17letý mladík - dostal koncem srpna tři roky vězení, což bylo vzhledem k jeho věku maximum. Šestý z mužů byl v březnu nalezen oběšený ve své cele. Podle vyšetřovatelů šlo o sebevraždu.

Případ se odehrál loni v prosinci v indické metropoli. Šest mužů tehdy v autobuse napadlo 23letou studentku. Brutálně ji znásilňovali a bili.

Dívčina rodina rozsudek přijala s nadšením. "Nyní očekáváme, že je soudce všechny odsoudí k smrti," řekl otec indickým médiím.

Tragédie vyvolala ve druhé nejlidnatější zemi světa celonárodní diskusi o zacházení se ženami. Právě tento případ odstartoval vlnu, po níž začaly oběti násilí dostávat odvahu hlásit příkoří úřadům. O nových i starších případech znásilňování také indická média poměrně často referují.

Prezident Pranáb Mukherdží rovněž začátkem února schválil tvrdší postihy pro pachatele znásilnění, kterým nově za tento čin hrozí trest smrti.

 

Právě se děje

Další zprávy