Pentagon bez peněz. Civilisté plat nemají, vojáci ano

Petr Jemelka Petr Jemelka
1. 10. 2013 21:28
Americká vláda je bez peněz. Nouzový režim se dotkne i ozbrojených složek.
Hrozilo, že vojáci v Afghánistánu budou bojovat za dlužní úpisy.
Hrozilo, že vojáci v Afghánistánu budou bojovat za dlužní úpisy. | Foto: Reuters

Washington - Nouzový režim, v němž se kvůli neschválení státního rozpočtu ocitla americká administrativa, se 1,4 milionu vojáků na území Spojených států a v zahraničí téměř nedotkne.

Kongres na poslední chvíli schválil zákon, že uniformovaní vojáci "vyschlou" pokladnu na své výplatní pásce nepocítí.

Peníze dostanou i ti, kdo vojákům v poli zajišťují podporu.

Ještě před několika hodinami přitom hrozilo, že vojáci - na rozdíl od části dalších federálních zaměstnanců - sice zůstanou ve službě, ale až do vyřešení sporu mezi demokraty a republikány na půdě Kongresu budou dočasně ve zbrani zadarmo.

"Vojenští zaměstnanci nedostanou zaplaceno, dokud Kongres neuvolní patřičné prostředky, kterými bude možné toto časové období (nouzový režim) kompenzovat," popisoval ještě v pátek náměstek amerického ministra obrany Ash Carter stav, jenž se v angličtině nazývá government shutdown (vládní odstávka).

Obama: Kongres vás nechal ve štychu

Prezident Barack Obama se ve videu zveřejněném po pondělní půlnoci na internetu obrátil přímo na vojáky a jejich rodiny s jasným poselstvím - Kongres vás nechal ve štychu.

Projev Baracka Obamy k vojákům
Projev Baracka Obamy k vojákům

"Jako prezident a nejvyšší velitel ozbrojených sil jsem vždy pracoval na tom, abyste měli strategii, prostředky a podporu nutnou k plnění úkolů, jež po vás náš národ žádá. Vy jste své povinnosti vždy s odvahou a profesionálně plnili. Bohužel, Kongres teď svou povinnost nesplnil - neschválil rozpočet," prohlásil Obama.

Bez peněz mohly zůstat mimo jiné i rodiny padlých bojovníků, zacházení státu s vojáky je ale politicky citlivé, a tak se dalo očekávat, že by mohla jejich situace zákonodárce přimět jednat rychleji. Stalo se.

"Vám v uniformách můžu slíbit, že své šeky dostanete včas, Kongres schválil zákon - a já ho teď podepíšu, který vám to zajistí. Civilní zaměstnance však bohužel čeká nejistota," pokračoval americký prezident.

Amerika bez peněz:

Finanční nepříjemnost čeká zhruba polovinu (téměř 800 000) civilních zaměstnanců Pentagonu - počínaje úterým nastupují na neplacenou dovolenou, přičemž netuší, jak bude dlouhá. "Pracovní morálka našich civilních zaměstnanců utrpí další těžkou ránu, a to už je kvůli dřívějším škrtům nízká," cituje agentura AFP šéfa hospodaření Pentagonu Roberta Hala.

Klíčových zahraničních misí, jako je ta v Afghánistánu, se podle něj změny nedotknou, pozastaven však bude výcvik rekrutů i odkladná údržba vojenských objektů a techniky.

"Nebudeme moci provádět většinu tréninkových úkonů, uzavírat smlouvy a najímat kontraktory ani provádět rutinní údržbu," dodal Hale s tím, že trénovat nebude ani Národní garda.

 

Právě se děje

Další zprávy