Čas kvapí, Obamova vláda bude už za pár hodin bez peněz

Michal Žák Michal Žák
Aktualizováno 30. 9. 2013 21:20
Kongres musí do pondělní půlnoci schválit zákon o státních výdajích.
Foto: Reuters

Washington - Ta situace se opakuje s takřka železnou pravidelností. Vládě prezidenta Baracka Obamy opět hrozí, že bude bez peněz.

Zároveň se zářím totiž ve Spojených státech končí i fiskální rok. A stále chybí zákon o státních výdajích.

Pokud ho politici do pondělní půlnoci neschválí, ocitne se administrativa bez financí na běžný provoz. To by - jak upozornila CNN - vedlo k uzavření úřadů, jež nejsou pro chod státu důležité.

Fungování klíčových federálních služeb (jakými jsou policie či pošta) by se nezastavilo, ovšem turisté by mohli zapomenout například na návštěvu stovek muzeí či národních parků.

Boj o Obamacare

Důvod hrozících problémů je prostý. Republikánům se dlouhodobě nezamlouvá prezidentova reforma zdravotnictví, pro niž se vžil název Obamacare.

Opozicí ovládaná Sněmovna reprezentantů tak o víkendu do klíčového zákona prosadila ustanovení o zrušení 2,3% daně z lékařských přístrojů, která měla pomoci s financováním Obamových plánů. Součástí návrhu je i roční odklad změn, což se ovšem nezamlouvá demokratům, ani Bílému domu. Prezident dokonce pohrozil, že normu vetuje.

Šéf demokratické většiny v Senátu Harry Reid Američany navzdory nebezpečí ujišťuje, že nakonec se podaří najít kompromis.

Senát ovládaný demokraty prezidenta Baracka Obamy v pondělí večer středoevropského času odmítl návrh zákona o státních výdajích schválený Sněmovnou reprezentantů a přijal vlastní koncept. Ten musí nyní opět posoudit dolní komora Kongresu, kde mají většinu opoziční republikáni

Nejpravděpodobnější variantou nyní je, že senátoři narychlo během pondělí schválí zákon očištěný o pozměňovací návrhy a sněmovnu ihned požádají o bleskové schválení prosté normy o financování, která prošla Senátem již v pátek.

Ve stopách Clintona?

Konečné rozhodnutí nakonec zřejmě bude na šéfovi republikánů ve Sněmovně reprezentantů Johnu Boehnerovi.

Milujeme Obamacare.
Milujeme Obamacare. | Foto: Reuters

Buď kývne na původní návrh tříměsíčního rozpočtu ve výši 986 miliard dolarů (jenž počítá i se startem zdravotnické reformy - pozn. red.), anebo dostane Obamu do nezáviděníhodné situace, v níž se naposledy ocitl v roce 1996 Bill Clinton.

I on se před sedmnácti lety odmítl podřídit požadavkům republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů.

Reidova strategie, že Senát (bez vyjednávání s protistranou) pouze vrátí normu do páteční podoby a pošle ji zpět, ovšem není bez rizik. Pokud by totiž doopravdy došlo k neschválení zákona, proti politikům by se obrátil hněv statisíců federálních zaměstnanců.

Nenáviděná Obamacare

Republikánská strana proti zákonu o dostupné zdravotní péči bojuje dlouhodobě, ovšem marně.

Loni Obama dostal peníze na vládnutí jen díky blížícím se volbám, ale i tehdy tomu předcházely týdny tahanic. Opozice navíc věřila, že do Oválné pracovny usedne její kandidát a kritik záměru Mitt Romney a reformu odvolá. K tomu ovšem nakonec nedošlo.

Podle některých kongresmanů ale Reid s Obamou ve skutečnosti doufají, že zákon neprojde. "Fakt, že tu nejsou senátoři a někde pryč je i Harry Reid, je vše, co potřebujete vědět," nechal se podle serveru Politico slyšet například republikán Tim Griffin z Arkansasu.

A naznačil, že demokraté tak chtějí u voličů získat plusové body. Příští rok v listopadu totiž budou v Senátu hájit těsnou většinu šesti křesel.

Jisté nicméně v tuto chvíli je pouze to, že pokud nedojde ke shodě, Obama bude už v úterý v 6:00 SELČ bez peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy