Islamisté zabili na severu Nigérie nejméně 44 věřících

Zahraničí Zahraničí
13. 8. 2013 16:40
Boko Haram se snaží nastolit islámský stát, který by se řídil právem šaría.
Boko Haram terorizuje Nigérii. Foto z loňského útoku ve městě Kano.
Boko Haram terorizuje Nigérii. Foto z loňského útoku ve městě Kano. | Foto: Reuters

Maiduguri - Nigérii nepřestávají trápit krvavé projevy náboženského extremismu. V severovýchodní části státu zemřelo při nedělní střelbě v blízkosti mešity nejméně 44 věřících.

Za masakrem je podle všeho islamistická teroristická skupina Boko Haram, která má od roku 2009 v nábožensky rozdělené africké zemi na svědomí tisíce životů.

Ke střelbě došlo během ranních modliteb ve městě Konduga, které leží asi 35 kilometrů od Maiduguri, hlavního města nigerijského státu Borno.

Dalších dvanáct civilistů zemřelo v nedaleké vesnici Ngom. Skoro tři desítky lidí skončily v nemocnici.

Výjimečný stav

Zpráva se do médií dostala až s odstupem, jelikož v zemi panuje výjimečný stav, upozornil server BBC.

Ozbrojenci oblečení do vojenských maskovacích uniforem spustili v neděli ráno střelbu na lidi, kteří po ranní muslimské modlitbě vycházeli z mešity. Další lidi poté zabili mačetami, uvedla ČTK.

Mezi mrtvými jsou i členové místní občanské obranné skupiny, kterých je od květnového vyhlášení výjimečného stavu několik.

Podle nigerijského zpravodaje Willa Rosse mohli střelci na mešitu zaútočit, protože se domnívali, že se v ní příslušníci domobrany modlí.

Skupina zemi terorizuje už pět let

Jeden z představitelů vlády agentuře AFP sdělil, že útok patrně souvisí s tím, že místní obyvatelé spolupracují s bezpečnostními složkami a pomáhají identifikovat a zatýkat členy Boko Haram.

Boko Haram se snaží v Nigérii nastolit islámský stát, který by se řídil právem šaría. Skupina často útočí na kostely, příležitostně se ale nevyhýbá ani mešitám, jejichž představení nesouhlasí s extremistickými praktikami.

Nigerijský prezident Goodluck Jonathan v květnu vyhlásil kvůli útokům Boko Haram ve třech státech na severovýchodě země výjimečný stav. Jde o státy Borno, Adamawa a Yobe.

 

Právě se děje

Další zprávy