Nigérie vyhlásila po útocích islamistů výjimečný stav

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
15. 5. 2013 9:03
Vojáci dostanou rozkaz zbořit jakoukoliv budovu, v níž by se mohli ukrývat extremisté
Foto: Aktuálně.cz

Lagos - Nigerijský prezident Goodluck Jonathan vyhlásil v úterý ve třech státech na severovýchodě země výjimečný stav.

Právě v té oblasti totiž trvale sílí útoky islamistických extremistů ze sekty Boko Haram. A to podle hlavy státu vyžaduje mimořádná opatření.

Výjimečný stav bude platit ve státech Adamawa, Borno a Yobe. Budou tam vyslány vojenské posily, vojáci dostanou rozkaz zbořit jakoukoliv budovu, v níž by se mohli podle jejich podezření ukrývat islamističtí extremisté.

Političtí představitelé uvedených států ale zůstanou na svých postech, uvedl prezident v projevu k národu.

Islamistická sekta Boko Haram šíří od roku 2009 především ve většinově muslimských státech na severu Nigérie krvavý teror. Terči neustávajících útoků jejích bojovníků jsou především kostely, policejní stanice a hostince prodávající alkoholické nápoje.

Podle údajů organizace Human Rights Watch bylo při útocích Boko Haram nebo jejích odnoží od roku 2009 zabito přes 3600 lidí.

Boko Haram a další islamistické skupiny jsou největší bezpečnostní hrozbou v Nigérii, která je druhou největší ekonomikou a největším producentem ropy v Africe. Povstalci usilují o svržení nigerijské vlády a zavedení přísné verze islámského práva šaría; v zemi přitom nyní žijí jak muslimové, tak křesťané.

 

Právě se děje

Další zprávy