ANO zvažuje divokou kartu: Kompletně úřednickou vládu

Jan Němec (redaktor) Lucie Stuchlíková Jan Němec (redaktor), Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 8. 11. 2013 12:00
Varianta vlády odborníků má být řešením případného patu v povolebních jednáních.
Úpěšné volby za nimi, jednání o vládě před nimi.
Úpěšné volby za nimi, jednání o vládě před nimi. | Foto: Reuters

Praha - Hnutí ANO požaduje funkci předsedy Sněmovny. Zástupci strany Andreje Babiše to sdělili při pátečním povolebním jednání s KDU-ČSL.

"Je to tradice, že pokud má jedna ze dvou nejsilnějších stran premiéra, druhé připadne předseda," sdělila deníku Aktuálně.cz 1. místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová.

Lidovci požadavek údajně vzali na vědomí. Obě strany preferují čtyři místopředsedy sněmovny.

ANO se také s KDU-ČSL dohodlo na snížení počtu sněmovních výborů a podvýborů. Chtějí tak ušetřit několik milionů korun ročně.

Počet výborů by měl klesnout ze 17 na 16 díky spojení výborů pro obranu a bezpečnost. Ty už v minulosti sloučeny byly, rozdělily se po minulých volbách, když se hledala funkce pro Radka Johna (VV).

Strany se také shodly na zrušení řady podvýborů a komisí. Podle zástupců ANO by stačilo, aby výbory věnovaly svým tématům dostatek času, podvýbory by pak nebyly potřeba.

"Z mé oblasti třeba výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který má dva podvýbory. Zrovna tento výbor toho v rovině zákonů zase tolik neprojednává, aby tam byly potřeba dva podvýbory," dodala Jourová.

Na jednání se řešil také rozpočet. "Vyvineme maximální snahu, abychom zabránili rozpočtovému provizoriu, případně aby bylo co nejkratší. Bude-li to možné, budeme usilovat o snížení rozpočtového schodku, který navrhuje vláda," shodli se poslanci.

Již na minulém jednání se KDU-ČSL a ANO dohodly, že do vlády půjdou buď obě strany nebo žádná. S dalším jednání se čeká na nedělní jednání sociálních demokratů.

 

Právě se děje

Další zprávy