Do vlády jdeme spolu, nebo nikdo, dohodly se ANO a KDU

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 31. 10. 2013 12:02
Babiš ve středu jednal také s Bohuslavem Sobotkou a Tomiem Okamurou
První schůzka vyjednávacích týmů stran.
První schůzka vyjednávacích týmů stran. | Foto: ANO

Praha - Zástupci hnutí ANO Andreje Babiše a KDU-ČSL se shodli na tom, že do vlády buď vstoupí obě strany nebo ani jedna.

"Ve čtvrtek dopoledne se sešly vyjednávací týmy hnutí ANO a KDU-ČSL. Jejich zástupci konstatovali, že jejich programy mají mnoho společných průnikových bodů," uvedla mluvčí ANO Radka Burketová.

Strany se dohodly na třech možných scénářích. Kromě oboustranné účasti na vládě mohou obě partaje skončit v opozici, nebo pouze podporovat menšinový kabinet ČSSD.

Kterou z variant strany upřednostňují zatím předmětem jednání nebylo, ANO se však netají tím, že do vlády nechce.

"Stručně jsme prošli programy a dohodli se, že podrobně je prozkoumají naši analytici, abychom věděli, kde jsou případné střety," uvedl šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Rozpor by mohl nastat například u otázky církevních restitucí. ANO by souhlasilo s návrhem ČSSD na snížení finančních náhrad nebo posunutí účinnosti zákona o rok. Proti tomu je logicky KDU-ČSL. Další schůzka je podle mluvčí naplánovaná na příští týden.

V minulých dnech se však zkomplikovala jednání se sociálními demokraty kvůli sporům uvnitř strany. ČSSD odvolala předsedu Bohuslava Sobotku z vyjednávacího týmu, ten se následně rozpadl.

Babiš se ve středu krátce sešel se Sobotkou, žádné konkrétní závěry ale ze schůzky podle informací Aktuálně.cz nevyplynuly. ANO chce vyjednávat pouze s předsedy stran a v případě ČSSD požaduje jako záruku podpisy všech poslanců, že za šéfem vyjednávání stojí.

Se Sobotkou se sešel i předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Všechny tři strany však s dalším vyjednáváním počkají na hlavní zasedání ústředního výkonného výboru (ÚVV), který ČSSD naplánovala na 10. listopadu.

Programová shoda s Úsvitem

Již ve středu se hnutí sešlo se zástupci Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury. "Nenarazili jsme na zásadní neshodu v našich programech," uvedla členka vyjednávacího týmu Věra Jourová.

Strany se shodly zejména na ekonomických prioritách, jako je nezvyšování daní, a na zavedení obecného referenda. "Požádali jsme je, aby nám zaslali svoje materiály k obecnému referendu a nyní je prostudujeme," dodal Faltýnek.

 

Právě se děje

Další zprávy