Europoslanci odmítli rozpočet, mají ho za moc úsporný

Zahraničí Michal Žák Zahraničí, Michal Žák
13. 3. 2013 15:22
Samotnou výši rozpočtu ale nezpochybnili, jednání proto budou pokračovat
Hlasování v europarlamentu.
Hlasování v europarlamentu. | Foto: Reuters

Štrasburk - Evropský parlament jednoznačně odmítl komplikovaně vyjednaný návrh rozpočtu Evropské unie na roky 2014 až 2020.

Proti bylo 506 europoslanců, kteří ho považují za příliš úsporný, pro naopak zvedlo ruku jen 161 členů europarlamentu.

"Nevíme, čemu budeme čelit za následujících sedm let, a silně restriktivní rozpočet jednoduše není dobrou volbou," prohlásila například sociální demokratka Olga Sehnalová.

Poslanci přesto nezpochybnili samotnou výši rozpočtu, tudíž jednání budou pokračovat. Svůj případný souhlas ovšem podle ČTK podmiňují například 16 miliardami eur, které pro vyrovnání stávajících závazků v unijní kase chybí.

"Očekávám, že se jednání o podobě rozpočtu na léta 2014 až 2020 protáhnou na několik měsíců," řekla Zuzana Roithová z poslaneckého klubu Evropské lidové strany (EPP). Česká europoslankyně nicméně doufá, že konečná dohoda bude dojednána v červnu nebo nejpozději v červenci.

Návrh smetený ze stou

Europoslanci požadují větší pružnost finančního plánování, což by znamenalo přesouvání nevyužitých peněz v jednotlivých rozpočtových kapitolách a přezkoumání rozpočtu s možnými úpravami po uplynutí třech a půl let.

Samotný návrh přitom začátkem února prošel na summitu EU jen s odřenýma ušima. Lídři členských států si totiž plácli až po úmorných jednáních, která trvala bezmála půl druhého dne.

Návrh počítal s tím, že společenství bude v příštích sedmi letech hospodařit s 957 miliardami eur, tedy menší sumou než v předchozím období, kdy to byl více než bilion eur.

Pohoršili si i Češi, jimž dosud patřilo v přepočtu na obyvatele první místo v Unii. Zatímco dříve mohli vybrat 26,7 miliardy eur, v nadcházejícím období to bude 20,5 miliardy (v přepočtu zhruba 512 miliard korun).

 

Právě se děje

Další zprávy