Soumrak chřipky? Vědci na stopě univerzální vakcíny

Petr Jemelka Petr Jemelka
23. 9. 2013 21:30
Při vyšší hladině T-lymfocytů v krvi člověk neonemocní a vědci vědí, jak ji zvýšit.
Foto: Thinkstock

Londýn - Vědci hlásí průlom v prevenci chřipky. Tvrdí, že jsou na stopě univerzální vakcíny, která pacienty ochrání před všemi kmeny viru.

Nová očkovací látka by měla být účinná i proti novým, ještě neexistujícím podkmenům - v případě, že opět zmutuje v tělech zvířat tak jako v případě prasečí či ptačí chřipky.

O něco podobného se přitom imunologové pokoušejí desítky let. Britští experti teď tvrdí, že to dokázali. Jsou prý na prahu objevu, jenž může zabránit pandemiím, kterých se svět v posledních letech obává.

"Neustále se objevují nové a nové kmeny chřipky, některé smrtelně nebezpečné (choroba ročně zabije 250 - 500 tisíc lidí - pozn. red.), takže vyvinutí univerzální vakcíny, která bude efektivní proti všem typům viru, bylo vždy naším svatým grálem. Tenhle objev nám dal návod, jak se k němu dostat," řekl listu The Daily Mail vedoucí výzkumného týmu Ajit Lalvani.

Badatelé z univerzity Imperial College v Londýně si položili otázku, jak je možné, že se někteří lidé prasečí chřipkou po kontaktu s patogenem nakazí a jiní nikoliv. Současná očkování před zmutovanými viry nechrání, byť bývá u přeočkovaných lidí průběh nemoci mírnější.

Vědecký tým proto v roce 2009 vybral 342 dobrovolníků z řad studentů i personálu školy a před příchodem chřipkové sezony jim odebral vzorky krve. Ve vzorcích těch, kdo se za dvě zimy chřipkou ani jednou nenakazili, přesněji nepocítili žádné příznaky, hledal anomálie a o rok později celou proceduru zopakoval.

Ukázalo se, že imunní dobrovolníci měli před chřipkovou sezonou v krvi více Cytotoxických T-lymfocytů, tedy buněk, jež v případě proniknutí viru do těla zahajují imunitní reakci.

Dobrovolníci, u nichž měla chřipka těžký průběh, měli naopak lymfocytů v krvi méně, než je běžné.

Víme, jak na to

Nová vakcína by proto neměla fungovat na stejném principu jako současná očkování, která stimulují produkci specifických protilátek, ale tak, že vyprovokují vyšší produkci výše zmíněných imunitních buněk.

"Zjistili jsme, že pokud přimějeme tělo produkovat specifický typ lymfocytů, můžeme lidi ochránit před symptomy onemocnění a zabránit, aby se stali přenašeči. To nám otevírá dveře k univerzální vakcíně, jež může v budoucnu zabránit epidemiím a pandemiím," dodal šéf výzkumu Lalvani.

 

Právě se děje

Další zprávy