V Sýrii bojují stovky žoldnéřů z Ruska, varují agenti

ČTK ČTK
20. 9. 2013 22:00
Jestli se vrátí do Ruska, mohou být 'šílení fanatici' hrozbou pro olympiádu v Soči
Radikálové považují mauzolea za projev "neislámského modlářství".
Radikálové považují mauzolea za projev "neislámského modlářství". | Foto: Reuters

Moskva - V Sýrii válčí asi tři až čtyři stovky žoldnéřů původem z Ruska, kteří by po návratu do vlasti mohli představovat "velké nebezpečí", a to i pro zimní olympiádu v Soči.

Varování v pátek vyslovil zástupce ředitele ruské tajné služby FSB Sergej Smirnov při setkání s kolegy ze středoasijských republik a Číny. Šéf FSB dříve odhadoval počet válečníků z ruského Kavkazu, bojujících v Sýrii pod vlajkou Al-Káidy, na dvě stovky.

"Odhadujeme, že asi 300 až 400 lidí odjelo z naší země (bojovat) do Sýrie," řekl dnes Smirnov s tím, že návrat ostřílených bojovníků bude představovat značné nebezpečí. Navíc ruské zákony s žoldnéřstvím nepočítají, a tak "máme nad čím pracovat".

Ohrozí 'šílení fanatici' olympiádu?

Smirnovův názor sdílejí i další analytici, podle kterých by ostřílení válečníci mohli představovat i bezpečnostní hrozbu pro zimní olympiádu, která se v únoru příští roku odehraje v Soči na jihu Ruska.

"Jestli se vrátí do Ruska a budou zorganizovaní, pak budou krajně nebezpeční," odhadl šéfredaktor serveru Kavkazskij uzel Grigorij Švedov a připomněl, že vůdce severokavkazských povstalců Doku Umarov už v létě vyzval k útokům proti olympiádě.

I Alexej Malašenko z moskevského centra Carnegie se obává, že žoldnéři coby "šílení fanatici" mohou pro hry představovat "reálné nebezpečí".

Ruské úřady slibují, že hry v Soči bezpečně ochrání, ale čas od času problesknou v médiích obavy ze zranitelnosti, plynoucí z blízkosti setrvale neklidného Kavkazu.

Tajná služba: Kavkazané bojují pod vlajkou Al-Káidy

V květnu šéf FSB Alexandr Bortnikov odhadoval, že v syrské občanské válce bojují asi dvě stovky radikálů z Ruska a Střední Asie.

Předpokládalo se, že mezi povstalci jsou zastoupeni hlavně islamisté z Čečenska a dalších končin severního Kavkazu, kteří už roky bojují za odtržení regionu od Ruska a vytvoření islámského státu.

Bortnikov tvrdil, že Kavkazané v Sýrii válčí pod vlajkou teroristické sítě Al-Káida. V arabských médiích se objevily dokonce zprávy o celé čečenské jednotce složené z tisícovky exulantů a s výcvikovým táborem v Halabu. A podle ruských médií na syrské frontě válčí od tří stovek až po dvě tisícovky Kavkazanů i Tatarů.

 

Právě se děje

Další zprávy