V Turecku odsoudili pučisty, exšéfa armády na doživotí

Petr Jemelka Petr Jemelka
5. 8. 2013 16:04
Po pěti letech vrcholí proces s armádními veliteli, kteří chtěli svrhnout Erdogana
Souzené přišly podpořit desítky lidí, policie proti nim použila slzný plyn.
Souzené přišly podpořit desítky lidí, policie proti nim použila slzný plyn. | Foto: Reuters

Ankara - Turecký soud začal v pondělí vynášet rozsudky nad 270 obžalovanými z pokusu o svržení vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

Mezi obžalovanými jsou bývalé vojenské špičky, včetně velitele armády z let 2008 až 2010 Ilkera Basbuga, jakožto i právníci, akademici a novináři.

Několik lidí, Basbuga nevyjímaje, dostalo doživotí, další byli odsouzeni k desítkám let vězení. Celkem už se výši svého trestu dozvědělo na 40 lidí. Informovala o tom turecká média s tím, že nejméně 21 obžalovaných bylo naopak obvinění zbaveno. Čtení rozsudků stále pokračuje.

Ostře sledovaný proces se vlekl pět let a jeho rozuzlení sleduje celá země. Ukáže se totiž, zda mají v Turecku navrch islamisté, nebo sekularisté.

Vládnoucí strana Spravedlnosti a rozvoje (AKP) tíhne k islamizaci země, kdežto armáda sama sebe označuje za garanta sekulárního zřízení země.

Podle BBC žádala prokuratura doživotí pro 64 lidí.

Zbytek života ve vězení mají strávit mimo jiné i generál ve výslužbě Veli Küçük či novinář a spisovatel Tuncay Özkan. Předseda levicové Strany pracujících (IP) Dogu Perincek zase dostal trest 117 let vězení. Rozsudky ale zatím nejsou pravomocné.

Odpůrci protestují, policie sáhla po slzném plynu

Jednání v improvizované soudní síni uvnitř areálu věznice poblíž Istanbulu je neveřejné a provázejí ho mimořádná bezpečnostní opatření. Policie uzavřela přilehlé silnice a vybudovala v okolí bariéry z ostnatého drátu.

Před jednou z nich se sešli demonstranti, kteří přišli podpořit souzené. Policie už proti nim použila slzný plyn.

 

Právě se děje

Další zprávy