Ženy neumějí parkovat? Je tu první parking jen pro muže

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
13. 7. 2012 14:50
Triberg využil klišé a marketingový tah mu skvěle vychází
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Berlín - Ještě před pár týdny znal Triberg jen málokdo. Teď se o městečku s 5000 obyvateli, které leží na jihozápadě Německa, ví v celé zemi. A dokonce i za hranicemi.

Tamnímu starostovi totiž výborně vyšel vpravdě netradiční marketinkový tah: zavedl parkovací místa, která jsou určena jen pro muže. A to je unikát.

Město postavilo zbrusu nový parkovací dům. V oranžovém přízemí na zem u dvou parkovacích stání nakreslilo kolečko s šipkou, která ukazuje doprava nahoru.

Od té doby starostovi Gallusu Strobelovi v kanceláři neustále zvoní telefony.

Když se ho občané nebo novináři ptají, co to znamená, říká: "Jde o bezpečnost."

"Vzniklo to z nouze," vysvětlil třeba v rozhovoru pro Spiegel Online

Parkují ženy hůř než muži? Podle britské studie ne.
Parkují ženy hůř než muži? Podle britské studie ne. | Foto: Martin Brabec

"Při plánování naší nové parkovací garáže jsme zjistili, že máme dvě parkovací místa, která nejsou pravoúhlá, ale našikmo vůči příjezdové trase. Navíc jsou přímo u zdi a vzadu je sloup - takže zaparkování je tu trochu obtížné," tvrdí Strobel.

Na místa je třeba zacouvat, proto je u nich symbol "pro muže". "Koneckonců, máme tu i místa vyhrazená ženám, takže co je na tom divného?" směje se triberský starosta.

Dennodenně teď musí odpovídat na otázku, jestli si myslí, že muži parkují lépe než ženy. A nejen to - několik žen už ho vyzvalo, aby si s nimi dal "parkovací souboj". Na oranžových místech s kolečkem a šipkou.

Regionální deník Südkurier, který o netradičním nápadu informoval jako první, dokonce natočil reportáž, jak ženy z Tribergu místo pro muže ve svých autech testují.

Mimochodem - proti nápadu radnice ve městě protestují hlavně muži. Paní Irene Kingová, která se testovací jízdy (nebo spíš "testovacího zaparkování") sama účastnila, považuje celou věc za "docela vtipnou". 

Před kamerami přitom dokázala, že dokáže couvat o moc lépe než leckterý muž.

Podle britské studie o parkování mužů a žen na tom ostatně není nic divného.

Parkovací kamera.
Parkovací kamera. | Foto: Aktuálně.cz

I když se všeobecně tvrdí, že ženy neumějí parkovat, a už vůbec ne couvat, zjistili Britové něco jiného. Potvrdili sice, že mužům trvá zaparkování kratší dobu než ženám ("pánských" 16 vteřin oproti "dámským" 21 vteřinám), zato však většinou špatně. Nakřivo, příliš blízko sousedního auta, nebo naopak zbytečně daleko.

Pro novinářky, které ho na zmíněnou studii v rozhovorech upozorňují, má starosta Gallus Strobel dva vzkazy.

Zaprvé: proti škodám, které při parkování napáchají zbrklí muži, je prý město pojištěno.

A zadruhé: Nejlepší bude, když si, dámy, přijedete parkování na místech pro muže vyzkoušet osobně!

"Máme tu nejvyšší vodopády v Německu. O Vánocích město zdobíme 800 tisíci světel. A na podzim bude mít premiéru náš vlastní muzikál," láká potenciální návštěvníky v každém poskytnutém "parkovacím" interview.

Lepší propagaci si coby starosta malého městečka jen těžko může přát.

Názory Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Názory Aktuálně.cz

Sledujte nás na:

 

Právě se děje

Další zprávy