Ve Francii po Merahovi raketově roste antisemitismus

Petr Jemelka Petr Jemelka
9. 6. 2012 9:22
Oproti loňskému roku se počet útoků na Židy zdvojnásobil
Budou se Židé ve Francii bát?
Budou se Židé ve Francii bát? | Foto: Reuters

Paříž - Židovská komunita ve Francii bije na poplach. Od březnového teroristického útoku v Toulouse, kdy fanatický islamista Mohammed Merah zabil tři židovské děti, rabína a tři vojáky, v zemi podle ní strmě stoupá počet antisemitsky motivovaného násilí.

A statistiky dávají židovské komunitě za pravdu.

K zatím poslednímu případu došlo před týdnem, kdy trojici mužů s jarmulkami na hlavě ve městě Villeurbanne na jihovýchodě Francie napadla skupina útočníků.

Šlo o brutální přepadení, agresoři Židy mlátili kladivem a železnou tyčí.

Francouzská židovská komunita patří s asi půl milionem členů k největším v Evropě a teď se v ní šíří strach. Mnozí už prý kvůli zhoršující se atmosféře ve společnosti uvažují o tom, že se odstěhují a týden starý útok pro ně může být poslední kapkou.

Rada francouzských židovských obcí vydala prohlášení, že "sobotní incident nebyl bitkou mezi gangy, ale jasným aktem antisemitismu, který nebyl ojedinělým excesem, ale příkladem šokujícího nárůstu antisemitsky motivovaného násilí, jež se vzedmulo po útocích na školu Ozar Hatorah v Toulouse."

Francouzská unie židovské mládeže upozornila úřady na lokality, kde jsou Židé opakovaně napadáni a další skupina - Bezpečnostní služba židovské komunity (SPCJ) - o nárůstu agrese vůči židovské menšině zveřejnila podrobnou zprávu. Vychází v ní ze statistik francouzského ministerstva vnitra. 

Připomeňte si útoky v Toulouse:

Od střelby v Toulouse, konkrétně od 19. března do 30. dubna, zaznamenaly úřady 148 antisemitských útoků, přičemž 43 z nich bylo násilných. To je ve srovnání s rokem předešlým (68 zaznamenaných útoků) více než dvojnásobný nárůst.

SPCJ to vysvětluje jednoduše - Merah některé protižidovsky naladěné obyvatele inspiroval. Další případy antisemitských projevů navíc ani policie neeviduje. Řadí se mezi ně například odmítnutí některých studentů vzdát hold zavražděným dětem minutou ticha, nebo graffiti oslavující Meraha, jež se objevují na zdech. 

Útoky zaznamenali i muslimové

"Náladu ve společnosti můžeme rozdělit na 'před' a 'po Merahovi'. Většinová společnost sice útok odsoudila, ale najdou se i tací, kdo jej ocenili a přejí si, aby pokračovaly. Útoky ve Villeurbanne a jinde jsou toho důkazem," cituje televize France 24 profesora sociologie z Univerzity Paříž východ Shmuela Triganoa.

Na druhou stranu: výkyvy v počtu antisemitských útoků jsou běžné a nemusejí s činy Meraha vůbec souviset, upozorňuje další sociolog Laurent Mucchielli z francouzského Národního centra pro vědecký výzkum.

Nárůst násilí navíc zaznamenala i muslimská menšina. "Nejméně pět muslimských institucí bylo po útocích v Toulouse znesvěceno nacistickými symboly a zaznamenali jsme i nespočet slovních či fyzických napadení v ulicích," potvrdila francouzské televizi mluvčí Skupiny proti islamofobii Marcia Burnierová. 

 

Právě se děje

Další zprávy