Příběh Göringova bratra: Zachraňoval Židy ze Škodovky

Zahraničí Zahraničí
3. 5. 2012 16:01
V Německu vychází kniha, jež detailně popisuje válečné činy Alberta Göringa
Albert Göring.
Albert Göring. | Foto: Aktuálně.cz, www.wikipedia.org

Berlín - Byl pravým opakem svého bratra. Zatímco důvěrník Adolfa Hitlera, zakladatel gestapa a velitel Luftwaffe Hermann Göring měl obézní postavu, jeho mladší bratr byl hubený.

Uřvaný Hermann zbožňoval armádu a nacistické sjezdy, Albert měl rád soukromí, zajímal se o umění a před třetí říší raději utekl do Vídně.

V Německu na konci května vyjde kniha australského spisovatele Williama Hastingse Burkeho, jenž strávil tři roky prohledáváním archivů a zpovídáním svědků, aby popsal málo známý příběh člověka, jemuž se stalo rodinné jméno osudným.

"Myšlenka, že tohle monstrum, o kterém jsme se učili v hodinách dějepisu, mělo za bratra Oskara Schindlera, mi přišla naprosto neuvěřitelná," citoval autora německý týdeník Spiegel.

Zachránce Židů...

Albert Göring vystudoval strojní inženýrství. Do nacistické strany nikdy nevstoupil. V roce 1928 se odstěhoval do Rakouska, kde pracoval jako manažer prodeje pro společnost vyrábějící bojlery. Za krátký čas získal rakouské občanství.

Po anšlusu se rozhodl pomáhat. Jedním z prvních, koho vysvobodil z rukou gestapa, byl prezident největšího filmového studia v Rakousku Oskar Pilzer. Stejně jako v ostatních případech, i zde Göringovy činy dosvědčili příbuzní zachráněných.

"Můj muž byl spolu se synem z prvního manželství perzekuován na podzim roku 1939. Pan Göring zajistil, aby neskončili v koncentračním táboře. Místo toho byli deportováni."

Kdykoliv Göringa nacisté zatkli, stačilo, aby se jim představil.

Když se po válce Američanům dobrovolně přihlásil, měli vyšetřovatelé potíž příběhu bratra jednoho z nejmocnějších mužů nacistického Německa uvěřit. Opravdu byl členem odboje a pomáhal desítkám lidí v získávání peněz a falešných dokumentů, díky nimž pak mohli vycestovat z Evropy pryč?

Hermann Göring.
Hermann Göring. | Foto: memorium-nuremberg.de

"Albert nám vyprávěl fascinující příběh, ale měli jsme problém ho pochopit," vzpomínal po válce překladatel Richard Sonnenfeldt.

Göring tedy sepsal na kus papíru 34 jmen. Seznam nazval jednoduše: "Lidé, kvůli kterým jsem riskoval." Právě číslovkou 34 nazval Burke svoji knihu. V Německu vyjde pod názvem "Hermannův bratr: Kdo byl Albert Göring?"

... ze Škodovky

Na konci roku 1939 začal Göring pracovat pro brněnskou Škodovku. Českému odboji předával informace o strategických nacistických cílech, které pak podzemí posílalo do Londýna a Moskvy, píše Spiegel.

Asi nejodvážnější akci podnikl v roce 1944 v Terezíně. "Naplnil náklaďák vězni s tím, že je potřebuje pro práci ve Škodovce. Velitel tábora souhlasil, protože to po něm chtěl Albert Göring. Auto je pak odvezlo do lesa, kde všechny propustil," vzpomínal Jacques Benbassat, syn tehdejšího Göringova společníka.

Šéf pražského SS-Obergruppenführer Karl Hermann Frank o jednání nedotknutelného Göringa mladšího věděl. Považoval ho za "defétistu nejhoršího ražení". Dokonce ho měl v plánu zatknout.

Na konci války se Albert Göring znovu vrátil do Rakouska. Hvězdná nacistická dráha bratra Hermanna postupně uvadala a on už se nemohl na slavné příjmení vymlouvat. Američané ho posléze vydali do Československa, kde byl souzen pro podezření z válečných zločinů. Desítky zaměstnanců Škodových závodů ale svědčily v jeho prospěch, a tak byl propuštěn.

Dožil na mnichovském předměstí v částečné chudobě. Zemřel v roce 1966. Práci nemohl sehnat právě kvůli příjmení, které ostatním - i jemu samotnému - tolikrát zachránilo život, uzavírá Spiegel.

 

Právě se děje

Další zprávy