Novinařina není autorská činnost, tvrdí slovenský soud

Petr Jemelka Petr Jemelka
9. 1. 2012 13:35
Vydavatel novin prohrál, agentura může jeho články přeprodávat dle libosti
Titulní strany slovenských deníků během protestu proti novele tiskového zákona.
Titulní strany slovenských deníků během protestu proti novele tiskového zákona. | Foto: Pavol Urbi, Aktualne.sk

Bratislava - Novinové články na Slovensku nejsou autorským dílem, tudíž je může kdokoliv kopírovat a šířit bez vědomí jejích autora či vydavatele.

Tímto precedentním verdiktem rozsoudil Krajský soud v Bratislavě mediální dům Ecopress a firmu Storin, napsal server SME.sk.

Ecopress, jenž na Slovensku vydává Hospodářské noviny, zažaloval Storin zabývající se monitoringem médií, kvůli neoprávněnému nakládání s jeho majetkem.

Storin vytváří databázi článků a nabízí jejich kompletní znění, vyhledávání podle klíčových slov i přístup do archívu, aniž by k tomu měl souhlas vydavatele. Za to pak inkasuje peníze.

Služby Storinu využívají mimo jiné čtyři slovenská ministerstva, Národní bezpečnostní úřad a další klíčové instituce.

Například slovenské ministerstvo financí si tak objednalo ranní zasílání všech článků, v nichž je zmíněno jméno šéfa resortu Ivana Mikloše nebo jakákoliv ekonomická témata. Za to úřad Storinu ročně zaplatí 24 tisíc eur.

Netvůrčí novináři

Podle krajského soudu je to v pořádku, protože denní novinové a webové zpravodajství nevykazuje známky autorského díla, a tak se na něj nevztahuje ani ochrana duševního vlastnictví.

V rozsudku se doslova píše, že novináři nevyvíjí dostatečně tvořivou činnost, aby se na ně autorská ochrana vztahovala. Jako příklad soudu posloužil článek o státním rozpočtu, v němž prý autorka pouze poskládala tvrzení jiných subjektů a informací z rozpočtu.

"Projevená tvořivost není taková, abychom mohli konstatovat, že by článek bez jejího přičinění nemohl vzniknout," cituje zpravodajský web z rozsudku slovenského soudu. A upozorňuje, že součástí posuzovaných materiálů byl i rozhovor.

Český zákon na monitoring pamatuje

Reakce slovenského Syndikátu novinářů na sebe nenechala dlouho čekat. Jeho předseda Peter Kubínyi soud označil za nekompetentní. "Projevil nedostatečné znalosti o novinářské práci," řekl doslova.

S rozsudkem nebyla spokojena ani žalující strana. Podle právní kanceláře, jež Ecopress zastupuje, Krajský soud v Bratislavě autorský zákon chybně vykládá a dopouští se tím zásahů do práv garantovaných ústavou. Zástupce vydavatelského domu proto podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Žalobu na Storin již podaly také deníky SME, Pravda a týdeník Trend.

Zástupci Storin naopak tvrdí, že jde o nekalý konkurenční boj - Ecopress totiž nabízí stejnou službu a žalobou se údajně chce zbavit konkurence. Například Newton media, tedy další společnost, jež se sledováním sdělovacích prostředků zabývá, má ale podle svého ředitele Ľubomíra Šimáška s vydavateli uzavřené licenční smlouvy.

Český autorský zákon stanovuje, že monitorovací agentury musejí mít s vydavateli uzavřeny licenční dohody - ty pak určují podmínky, za nichž je s články dále nakládáno. Především to, zda smějí být využívány bezplatně, nebo za úplatu.

 

Právě se děje

Další zprávy