UNESCO stoplo veškeré projekty, chybějí mu peníze z USA

Petr Jemelka Petr Jemelka
11. 11. 2011 14:42
USA neposlaly v reakci na přijetí Palestiny příspěvky a UNESCO je do konce roku bez peněz
UNESCO chápe Palestinu jako samostatnou zemi.
UNESCO chápe Palestinu jako samostatnou zemi. | Foto: Reuters

Paříž - Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) s okamžitou platností zastavuje veškeré své projekty. Spojené státy totiž splnily svou výhrůžku a v reakci na přijetí Palestiny do UNESCO organizaci neposlaly roční příspěvek.

Vzhledem k tomu, že USA v souladu se svými rozpočtovými zvyklostmi vždy posílaly peníze až na konci roku, UNESCO už touto dobou zpravidla "žilo" výhradně z amerických prostředků, vysvětlila agentuře AFP generální ředitelka organizace Irina Bokovová.

V rozpočtu UNESCO teď chybí 65 milionů dolarů, a pokud Američané v budoucnu nezmění svůj postoj, čekají zřejmě organizaci hubená léta.

"Náš deficit přesně odpovídá sumě, kterou nám za rok 2011 slíbily Spojené státy. Tuto částku ale nedostaneme, a tak musíme přistoupit k radikálním úsporným opatřením, a to hned. Až do konce roku jsem proto zastavila veškeré naše výdaje. Do té doby, než provedeme revizi rozpočtu, tedy do konce roku, jsem zastavila realizaci všech projektů," řekla na závěr účastníkům 36. mítinku UNESCO v Paříži ředitelka Bokovová.

Ostatní členské státy pak vyzvala, aby navýšily své příspěvky, a pomohly tak vzniklou díru zacelit.

Zákaz přispívat do agentur OSN, které uznají Palestinu jako samostatný stát dříve, než bude uzavřena dohoda s Izraelem, je ale ve Spojených státech ukotven ve dvou zákonech z devadesátých let minulého století. Případné obnovení plateb ze strany USA by tedy znamenalo právní problém.

Příspěvky do UNESCO po uznání Palestiny přestal posílat také Izrael, jeho platby jsou ale nahraditelné. Dohromady s americkými penězi však organizace přišla o čtvrtinu veškerých příjmů.

 

Právě se děje

Další zprávy