Německo vydá Mein Kampf. Poprvé od Hitlerovy smrti

Monika Horáková
5. 2. 2010 15:35
Historici by rádi komentovaným vydáním předběhli neonacisty
Vosková figurína Adolfa Hitlera
Vosková figurína Adolfa Hitlera | Foto: Reuters

Mnichov - Na konci roku 2015 zaniknou v Německu autorská práva na jednu z nejdiskutovanějších knih 20. století, Hitlerův Mein Kampf. Mnichovský Institut soudobých dějin připravuje jeho komentované vydání. Pět let ale čekat nechce.

Autorská práva nyní patří bavorskému Ministerstvu financí. Stát práva střeží již od konce druhé světové války. Tehdy mu je předali spojenci s cílem zabránit šíření nacistické ideologie. Mein Kampf od druhé světové války v Německu nevyšel.

Institut soudobých dějin však považuje za důležité, aby byl odborně komentovaný Mein Kampf vydán co nejdříve. „Chceme včas zabránit možné dezinterpretaci díla. Existují mnohá historická vydání, v některých byly změněny celé pasáže. Toto vše chceme v novém vydání objasnit," řekla pro server Financial Times Deutschland historička Edith Raimová.

Podle odborníků se navíc jedná o významný dokument z doby národního socialismu, který je třeba odborné veřejnosti zpřístupnit.
Nové vydání Mein Kampfu chce financovat Institut soudobých dějin v Mnichově. Podle Financial Times Deutschland bude potřebovat „nevysokou šestimístnou částku". 

„Doufám, že se Institut a ministerstvo financí dohodnou na dřívějším termínu, než je rok 2015," řekla Ramiová.

Některé pasáže knihy kolují na internetu. Mein Kampf vyšel také v několika překladech. V roce 2000 vydal knihu v českém překladu Michal Zítko pod hlavičkou nakladatelství Adonai.                

 

Právě se děje

Další zprávy