Vegetariánům hrozí menší riziko rakoviny, tvrdí studie

Naďa Straková
4. 7. 2009 20:37
Podle poslední studie trpí konzumenti masa rakovinou častěji než vyznavači rostlinné stravy

Londýn - Vegetariáni mají daleko větší šanci, že nedostanou rakovinu. Alespoň určité typy ne. Tvrdí to rozsáhlá studie, kterou publikoval britský časopis zabývající se rakovinnými onemocněními British Journal of Cancer.

Po prozkoumání vzorku 60 tisíc jedinců dospěli britští a novozélandští vědci k závěru, že lidé, kteří nejedí maso, jsou odolnější vůči rakovině krve, močového měchýře a žaludku. Proti nejčastějšímu "zabijáku" - rakovině střev - však milovníci rostlinné stravy chráněni nejsou.

Vzorek lidí experti rozdělili do třech skupin: vegetariány, dále konzumenty tzv. červeného masa (hovězí, vepřové, skopové) a konzumenty ryb.

Z průzkumu vyplývá, že ze 100 lidí, kteří jedí maso, přibližně 33 osob dostane během života rakovinu. U vegetariánů je to pouhých 29.

Vegetariáni vedou

Ve studii vědci dále uvádí, že mezi vyznavači rostlinné stravy a "maso-pojídači" existují největší rozdíly v náchylnosti k lymfatické rakovině a rakovině krve. Konzumentům masa hrozí dvakrát tak větší riziko, že se tyto dva typy rakoviny u nich rozvinou.

Vegetariáni mají také až o 75 procent větší šanci, že nedostanou vzácný druh rakoviny - myelomatózu.

U rakoviny žaludku si nejlépe vedli nejen vegetariáni, ale i lidé, kteří rádi jedí ryby. Toto však nebylo pro britské a novozélandské vědce žádným překvapením, neboť už v minulosti se prokázalo, že při konzumaci tepelně zpracovaného masa dochází v žaludku k utváření karcinogenních N-nitroso sloučenin, které mohou narušit DNA.

Zajímavým poznatkem pro vědce však byla skutečnost, že vegetariánky mají dvakrát tak větší sklony k rakovině děložního čípku než konzumentky masa, byť konečné číslo postižených touto nemocí nebylo vysoké.

Konzumenti ryb jsou na tom s rakovinou lépe než konzumenti červeného masa, ale ne tak dobře jako vegetariáni
Konzumenti ryb jsou na tom s rakovinou lépe než konzumenti červeného masa, ale ne tak dobře jako vegetariáni | Foto: Aktuálně.cz

Zatím záhada

Vědci zatím nedokážou přesně vysvětlit, proč vegetariáni mají všeobecně nižší náklonnost k rakovinným onemocněním, ale jako možný důvod uvádí to, že se v červeném mase vyskytují látky schopné mutace. Podle vedců je také pravděpodobné, že zelenina funguje jako ochrana před karcinogeny.

Vegetariánská strava však není zcela ideální. Je sice bohatá na vlákniny a vegetariáni často neholdují tučným potravinám, ale může jim scházet vitamín B12 a proteiny, které se nacházejí v mase.

"Jedná se o zajímavé výsledky (dotyčného průzkumu), které opět potvrzují, že to, co jíme, může ovlivnit naše sklony k rakovinným onemocnění," nechal se slyšet mluvčí britského Centra pro rakovinu, které na výzkum poskytlo potřebné finance.

"Ale vztah mezi stravou a rakovinou je komplikovaný a bude potřeba provést další průzkumy, abychom zjistili, do jaké míry strava ovlivňuje riziko rakovinu dostat a které specifické stravovací návyky jsou v tomto ohledu nejdůležitější."

 

Právě se děje

Další zprávy