Británie měla o víkendu zažít velký teroristický útok

Roman Gazdík
10. 4. 2009 18:07
Za jeho přípravou stojí Pákistánci, kteří přijeli do země jako studenti
Policie hlídá dům v Manchesteru. Kvůli chybě svého velitele Boba Quicka museli policisté zatýkat za denního světla
Policie hlídá dům v Manchesteru. Kvůli chybě svého velitele Boba Quicka museli policisté zatýkat za denního světla | Foto: Reuters

Londýn - Údajní teroristé zatčení ve středu v Británii byli z valné většiny pákistánští studenti, kteří získali britská víza. Podle britských médií informace o připravovaném velkém velikonočním útoku naznačují nový způsob, jakým se snaží teroristické sítě Spojené království zasáhnout.

Už delší dobu je jasné, že teroristé z Pákistánu jsou pro Británii hlavní hrozbou. Byli zapleteni do příprav většiny teroristických operací v Británii od jedenáctého září 2001, včetně sebevražedných útoků v Londýnské MHD v červenci 2005, při kterých zemřelo 57 lidí.

Britští občané pákistánského původu, kterých je odhadem 800 tisíc, jsou tak pod zvýšeným dohledem policie a tajných služeb. Až dosud to byla totiž právě tato komunita, která představovala hlavní nebezpečí.

Teroristé si vybírali mladíky s britskými pasy, kteří pak cestovali do Pákistánu kvůli výcviku či doladění připravovaných operaci. Plánovaná teroristická operace v Manchesteru je však jiné povahy.

Útok na Velikonoce

Podle britského premiéra Gordona Browna se mělo jednat o „velký útok". Média na ostrovech s odvoláním na policejní zdroje informují o tom, že k němu mělo pravděpodobně dojít už během Velikonoc, které byly vybrány jako jeden z nejdůležitějších západních svátků.

Forenzní expert vstupuje do jednoho ze zapečetěných domů v Manchesteru
Forenzní expert vstupuje do jednoho ze zapečetěných domů v Manchesteru | Foto: Reuters

Pravděpodobní sebevražední atentátníci měli útočit v nočním klubu nebo obchodních centrech v Manchesteru v době, kdy zde bude nejvíce lidí. Svou ničivostí mohl údajně manchesterský útok přesáhnout i onen nechvalně známý londýnský.

„Mohlo k tomu dojít v příštích dnech a mluvili o tom, že to bude nejpozději za deset dní," citoval deník Daily Telegraph nejmenovaného policistu. „Museli jsme jednat."

Zásah přitom policii málem zkazil sám její šéf. Velitel protiteroristických operací Scotland Yardu Bob Quick se nechal na ulici vyfotit s tajnými materiály a z fotek bylo možno jasně vyčíst, co se chystá.

Policie tak musela zatýkání urychlit. Quick rezignoval poté, co mu vyslovila nedůvěru ministryně vnitra Jacqui Smithová i bezpečnostní služba MI5.

Přijeli studovat

Brity však nyní neznepokojuje ani tak lehkovážnost vysoce postavených policejních činitelů, jako spíše to, jak se teroristé do země dostali.

Boba Quicka stála jeho chyba místo
Boba Quicka stála jeho chyba místo | Foto: Archiv britské policie

Nejméně deset z dvanácti zatčených mužů nejsou britští, ale pouze pákistánští občané, kteří do Británie přijeli v rámci studijních programů. Studenti pocházeli ze Severozápadní hraniční provincie (NWFP), která je centrem operací Al-Káidy a Talibanu.

Sám ministr pro imigraci Phil Woolas označil ještě před policejní operací studentský vízový systém za „velkou skulinu v ochraně britských hranic." Podle nových pravidel budou školy nyní muset žádat o vládní registraci, než budou smět přijmout zahraniční posluchače.

Těch je v současné době v Británii 330 tisíc, jen z Pákistánu získává každý rok víza 10 tisíc studentů.

Podle Romana Prosy z konzulárního oddělení Ministerstva zahraničních věcí České republiky je však situace v ČR zcela odlišná.

„Pákistán je samozřejmě země, se kterou máme diplomatické styky a víza dáváme. V případě Británie je to však jejich bývalá kolonie a jejich vztahy jsou velmi úzké," řekl Aktuálně.cz. „My je vedeme na seznamu zemí, které nejsou zcela bezpečné, žádost o vízum jde mnoha kanály a dostat ho je velmi obtížné."

 

Právě se děje

Další zprávy