Abcházie připravena hostit ruské základny, Gruzie zuří

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
29. 1. 2009 18:38
Jednáme s Moskvou o námořní i letecké základně, tvrdí Suchumi
Ruští vojáci jsou v Abcházii jako doma. A brzy tam možná skutečně druhý domov v podobě stálých základen mít budou
Ruští vojáci jsou v Abcházii jako doma. A brzy tam možná skutečně druhý domov v podobě stálých základen mít budou | Foto: Reuters

Moskva - Odtrženecká gruzínská republika Abcházie, jejíž nezávislost kromě Ruska uznává pouze Nikaragua, je připravena podepsat dohodu o zřízení ruských vojenských základen na svém území.

Agentuře Reuters to dnes potvrdil zástupce abcházského vedení. Informace přichází krátce poté, co úmysl zřídit v Abcházii novou základnu pro ruskou černomořskou flotilu avizoval prostřednictvím tiskové agentury Interfax anonymní zdroj z ruské admirality.

Kreml tento záměr oficiálně nepotvrdil, v ústředí Severoatlantické aliance však podle agentury Reuters informace vyvolala znepokojení.

„Je to pravda, Ruská federace a Abcházie vedou na základě dohody o přátelství a vzájemné pomoci jednání o zřízení dvou ruských základen na abcházské půdě," uvedl v telefonickém rozhovoru ze sídla abcházské administrativy v Suchumi mluvčí separatistického vedení Kristian Bžania.

Mapa Gruzie - Severní a Jižní Osetie, Abcházie
Mapa Gruzie - Severní a Jižní Osetie, Abcházie | Foto: Aktuálně.cz

„Řec je o námořní základně Očamčira, kde budou trvale kotvit válečné lodě ruské černomořské flotily, a také o bývalé základně vzdušných sil ve městě Gudauta," dodal s tím, že podpis dohody se dá očekávat v příštích několika měsících.

"Může trvat až rok, než se z Očamčiry stane plně funkční námořní základna," uvedl dále Bžania, podle něhož tamní přístav čeká modernizace, aby "splňoval veškeré nároky pro moderní námořní síly a mohl hostit větší válečné lodě různých typů a konfigurací".

Gruzie bude protestovat

Podle informací, které s odvoláním na nejmenovaného představitele ruské armády uveřejnila agentura Interfax, pojme letecká základna Gudauta, známá též jako aerodrom Bombara, kolem dvou desítek stíhaček, bombardérů a vojenských transportních letounů.

Foto: Reuters

Kdysi zde byl dislokován oddíl sovětských výsadkářů, po rozpadu SSSR zde sídlily vojenské jednotky Ruské federace, které se z území Abcházie nikdy zcela nestáhly, přestože k tomu mělo v rámci ujednání o omezování konvenčních sil v Evropě po rozpadu Sovětského svazu dojít.

Mluvčí ruských ozbrojených sil se k celé záležitosti nechtěl oficiálně vyjádřit, Moskva ale po srpnové válce z Gruzií opakovaně dala najevo, že je připravena na území Abcházie i Jižní Osetie trvale umístit své síly, "aby zabránila opakování gruzínské agrese".

Gruzie hodlá proti avizovanému zřízení základen protestovat na mezinárodní úrovni. "Tento proces překračuje veškeré mezinárodně právní meze a standardy," řekl agentuře Reuters šéf obranného výboru gruzínského parlamentu Givi Targamadze.

"Dokazuje to, že skutečným cílem Ruska nikdy nebyla ochrana jejich údajných občanů v Jižní Osetii a Abcházii, ale využití těchto území pro nové vojenské základny," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy