Volby nebyly v pořádku, kritizuje Moskvu Západ

gaz
3. 12. 2007 13:30
OBSE: Volby porušovaly všechna pravidla
Foto: Reuters

Washington - S ostrou kritikou nedělních voleb v Rusku vystoupily Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) i Spojené státy.

Strana Jednotné Rusko Vladimira Putina v nich získala přes šedesát procent hlasů.

"První zprávy z Ruska informují o nestandardním průběhu hlasování. Vyzýváme ruské úřady, aby tato tvrzení prošetřily," řekl mluvčí americké Rady pro národní bezpečnost Gordon Johndroe, citovaný deníkem Daily Telegraph

Výsledky voleb: Car Putin ovládl Rusko. Jeho strana má přes 64 procent

"Volby do dumy v Ruské federaci nebyly spravedlivé a nesplňovaly žádné z pravidel OBSE a Rady Evropy ani standardů pro demokratické volby," přidali se západní pozorovatelé z Rady Evropy a OBSE.

Volební klání se "konalo v atmosféře, která vážně omezovala politickou soutěž", uvedli ve svém prohlášení.

Foto: Aktuálně.cz

Výhrady Evropanů

Kimmo Kiljunen, předseda parlamentu OBSE, který se voleb jako pozorovatel přímo zúčastnil, vidí problém v tom, že duma musí získat důvěru ruské vlády. Ve standardních demokraciích je tomu přitom naopak.

"Je zde problém v základech, protože exekutiva má příliš silný vliv na stranickou politiku," řekl Kiljunen agentuře Reuters. "To není normální, má to vliv na výsledek, a toho bychom si měli být vědomi."

Kiljunen přijel jako zástupce parlamentní delegace OBSE. Úřad pro demokratické instituce a lidská práva (ODHIR), nejdůležitější monitorovací těleso této organizace, se voleb nezúčastnilo. Ruské úřady mu totiž dělaly problémy při vyřizování víz.

Vyprazdňování urny po uzavření volební místnosti v sibiřské obci Divnogorsk v Krasnojarském regionu.
Vyprazdňování urny po uzavření volební místnosti v sibiřské obci Divnogorsk v Krasnojarském regionu. | Foto: Reuters

Do Ruska tak vyrazilo pouhých 80 západních pozorovatelů. Celkem bylo při volbách zaregistrováno 330 takzvaných monitorů, polovina z nich ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Nestandardní, ale ne zas tak moc

Že volby nebyly zcela standardní, přiznal i zástupce Ústřední volební komise Jevgenij Koljušin.

"Existují případy, kdy jsou lidé k hlasování sváženi autobusy," citovala Koljušina agentura RIA Novosti. V některých místech prý voliči dostali do rukou lístky s už zaškrtnutou kandidátkou Jednotného Ruska. Celkově však komise volby posvětila.

Naopak opoziční strany protestují. Šéf Jiného Ruska Gari Kasparov, kterému nebylo dovoleno se voleb zúčastnit, je označil za "znásilnění volebního systému".

"Není pochyb, že tyto volby nebyly svobodné. Byly nečestné a neférové. Výsledkem je, že tento parlament nebude legitimní," vyjádřil svůj odpor k průběhu hlasování také současný prezidentský kandidát a bývalý ruský premiér Michail Kasjanov.

Finalistky Miss Rusko 2007 společně volily ve vesnici Morozovka.
Finalistky Miss Rusko 2007 společně volily ve vesnici Morozovka. | Foto: Reuters

Nespokojení komunisté

Volební výsledky se nelíbí také  komunistům, kteří s jedenácti procenty skončili druzí. Podle jejich předsedy Genadije Zjuganova jejich vlastní předvolební průzkumy říkaly, že obdrží nejméně 20 procent hlasů.

Zjuganov chce nyní volební výsledky napadnout u soudu.

"Nevěříme těmto figurám, provedeme vlastní přepočítání," citovala Zjuganova agentura Interfax..

Putinovo zvolení naopak přivítali investoři. Vyhovuje jim Putinův silný mandát.

"Pro trhy to znamená stabilitu na dalších dvanáct až osmnáct měsíců," řekl agentuře Reuters Chris Weafer, vrchní stratég finanční korporace UralSib.

 

Právě se děje

Další zprávy