Izraelské raketové útoky si vyžádaly deset mrtvých

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
10. 3. 2012 7:35
Protiútok vyvolalo vypálení třiceti raket, kterými Palestinci zranili čtyři Izraelce
Zástupci Hamásu, kteří hlídají hraniční přechod Rafah, přes který jede konvoj s palestinskými vězni.
Zástupci Hamásu, kteří hlídají hraniční přechod Rafah, přes který jede konvoj s palestinskými vězni. | Foto: Reuters

Gaza - Izraelské útoky na pásmo Gazy pokračovaly i v noci na sobotu.

Od pátku si vyžádaly na palestinské straně deset mrtvých. Palestinci z pásma na Izrael vypálili 30 raket a zranili jimi čtyři Izraelce. Konfrontaci vyprovokoval dvojí raketový útok na jih Izraele.

Při následném náletu pak Izraelci zlikvidovali Zuhajra Kajsího, který patří k vedení radikální skupiny Výbory lidového odporu.

Právě tato zastřešovací organizace menších skupin je za únosem izraelského vojáky Gilada Šalita, jehož Palestinci propustili po pětiletém věznění až loni.

Po Kajsího smrti následovaly odvetné raketové útoky na příhraniční oblasti. Zranění jednoho z Izraelců je vážné.

Radikální Hamas, který pásmu vládne, dodržuje klid zbraní a na Izrael neútočí. Rakety ale odpalují členové menších skupin, které se příměřím necítí vázány.

Ministerstvo vnitra Hamasu páteční události označilo za "sionistické stupňování zločinu, jehož cílem je destabilizovat bezpečnostní situaci v Gaze a zabránit smíření".

Hamas má podle nedávné dohody v příštích dnech vstoupit do společné vlády s konkurenčním Fatahem a společně by měly palestinským územím vládnout do voleb.

Analytici citovaní agenturou Reuters přičítají páteční vlnu násilí snaze Izraele zabránit radikálům připravit si raketová odpalovací zařízení na egyptském Sinajském poloostrově. Na rozdíl od dobře střežené izraelské hranice s pásmem Gazy je tento hraniční úsek mnohem zranitelnější.

 

Právě se děje

Další zprávy