Norsko pod útokem: bomba v Oslu, potom střelba do dětí

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
22. 7. 2011 22:30
V centru norské metropole vybuchla bomba a na mládežnickém táboře někdo střílel do dětí
Foto: Reuters

* v 22:30 jsme zprávu aktualizovali * policie potvrdila, že v Oslu šlo o výbuch bomby * zároveň se střílelo na mládežnickém táboře asi 30 km od města * policie zatkla střelce, podl ní je mezi oběma útoky souvislost

Oslo - Centrem norského hlavního města Oslo otřásla v pátek kolem 15:00 odpoledne mohutná exploze.

Podle norské policie šlo o nastraženou bombu, která vybuchla ve vládní čtvrti, kde se nachází úřad vlády a budovy ministerstev.

Exploze podle policie zabila sedm lidí, další dva jsou těžce zraněni. Výbuch poškodil i kancelář norského premiéra Jense Stoltenberga, podle norské tiskové agentury NTB se ale premiér v kritické chvíli nacházel jinde a je v pořádku.

Stoltenberg řekl norské televizní stanici TV2 v telefonickém rozhovoru, že situace je velmi vážná. Dodal však, že je příliš brzy na tvrzení, že šlo o teroristický útok.

Současně dodal, že mu policie poradila, aby neuváděl, odkud telefonuje.

Střelba na mládežnickém táboře

Výbuch není jedinou násilnou akcí, která se v pátek Norsku odehrála. Několik desítek minut po výbuchu neznámý muž převlečený za policistu zaútočil na účastníky mládežnického tábora Norské dělnické strany na ostrově Utoya nedaleko Osla.

Na ostrově bylo v době útoku 500 až 700 účastníků tábora. Podle některých zdrojů při střelbě mohlo zahynout i více než dvacet lidí. Policie ale připustila jen devět až deset obětí. Útočník skončil za mřížemi a policisté ho vyslýchají.  

Muž, který je podle policie běloch, byl před výbuchem v Oslu spatřen v centru města„ uvedla policie. Existují prý vodítka, která ho s explozí spojují.

Objevily se spekulace, že terčem útoku na ostrově byl premiér Jens Stoltenberg, ten se však na místě nenacházel, měl je navštívit až v sobotu.

Podezření padá na islamisty

K odpovědnosti za explozi v centru hlavního města se údajně přihlásila málo zámá islamistická teroristická organizace Ansar džihád alámí (Pomocníci světového džihádu). Zda za útokem opravdu stojí, je ale nejisté.

Přesná příčina výbuchu není ještě známa, před jednou z budov ve vládní čtvrti ale stojí vrak zničeného automobilu. Poškození budovy naznačuje, že puma mohla být umístěna v něm.

"V současné době nevíme, co se vlastně stalo, ani jak vážná je situace. Sledujeme zprávy a telefonujeme do ostatních nemocnic. Nevíme, kdo za výbuchy stojí, ani kolik lidí je zraněno," řekl CNN mluvčí jedné z nemocnic v centru Osla.  

Tlaková vlna vyrazila většinu oken na sedmnáctipatrové budově, ve které se nachází Stoltenbergova kancelář, i na budovách ministerstev včetně ministerstva ropného průmyslu a energetiky, které začalo hořet a je údajně silně poškozené.

Podle některých zpráv se krátce nato nedaleko parlamentu ozvala druhá exploze. Tato informace však zatím nebyla jednoznačně potvrzena.

Na Youtube se krátce po explozi objevila videa z místa:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Ulice v centru jsou pokryty střepy a troskami a po explozi se nad městem vznášel oblak dýmu. "Ozval se obrovský výbuch, který byl slyšet snad po celém Oslu," cituje BBC šéfa Norského Červeného kříže Oisteina Mjaruma.

Policie po příjezdu na místo uzavřela všechny silnice v centru města a oblast evakuuje.

Dopisovatel agentury Reuters Walter Gibbs řekl, že ulice v centru Osla byly naštěstí v okamžiku výbuchu téměř prázdné, protože mnoho lidí odjelo z města na dovolenou nebo na  víkend. 

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy