EP: Nezapomínejme na hrůzy nacismu a stalinismu

Dominik Jandl, djl
29. 9. 2008 16:20
23. srpen má být prohlášen dnem obětí obou režimů
Po válce dosáhl Stalinův kult nebývalých rozměrů. Oslava 30 let od bolševické revoluce ve Velkém divadle v Moskvě.
Po válce dosáhl Stalinův kult nebývalých rozměrů. Oslava 30 let od bolševické revoluce ve Velkém divadle v Moskvě. | Foto: Wikipedia Commons

Brusel - Poslanci evropského parlamentu chtějí vyhlásit 23. srpen "Evropským dnem obětí stalinismu a nacismu".

Žádost o zavedení tohoto významného dne v pondělí oznámil předseda parlamentu Hans-Gert Pöttering.

Pod prohlášení, jehož znění si můžete přečíst zde, se do pondělka podepsalo 409 poslanců Evropského parlamentu, tedy dostatek, aby se stalo oficiálním.

Evropský parlament to ohlásil v tiskové zprávě. Prohlášení nyní musí předseda Pöttering předat parlamentům jednotlivých států Unie.

Signatáři prohlášení si od něj slibují "zachování vzpomínky na oběti masových deportací a vyhlazování a zároveň prohloubení demokracie a podpory míru a stability na našem kontinentu".

Přitom se jeho předkladatelé odvolávají na úmluvu Organizace spojených národů o nepromlčitelnosti zločinů proti lidskosti a válečných zločinů a na úmluvu Rady Evropy o ochraně lidských práv a základních svobod.

Součástí výzvy je i zmínka o významu Paktu Molotov-Ribbentrop pro poválečné rozdělení Evropy na dvě sféry vlivu a o nedostatečné informovanosti obyvatel EU o důsledcích stalinismu v postkomunistických zemích.

 

Právě se děje

Další zprávy