Násilnosti na demonstracích v Egyptě: 29 mrtvých

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 1. 2014 20:20
Potvrdily se tak obavy z násilností při příležitosti výročí pádu Mubaraka.
Protivládní demonstrant během střetů u Tahríru. Snímek z 25. ledna.
Protivládní demonstrant během střetů u Tahríru. Snímek z 25. ledna. | Foto: Reuters

Káhira - Při násilnostech, které provázejí protivládní protestní pochody v Egyptě, v sobotu zemřelo dvacet devět lidí. Podle agentury Reuters demonstranti při střetech s bezpečnostními silami umírali v Káhiře, Alexandrii a ve městě Mínja.

Zprávu potvrdilo egyptské ministerstvo zdravotnictví.

Potvrdily se tak obavy z násilností při příležitosti dnešního třetího výročí svržení dlouholetého prezidenta Husního Mubaraka a dne národní policie.

Lidé umírali na různých místech hlavního města. Další lidé byli zabiti při střetech Mursího stoupenců s pořádkovými silami ve městě Mínja na jihu Egypta. V Alexandrii byla při střetech Mursího přívrženců s policií zabita žena.

Sympatizanti Muslimského bratrstva utíkají před slzným plynem.
Sympatizanti Muslimského bratrstva utíkají před slzným plynem. | Foto: Reuters

V Egyptě demonstrovali stoupenci i odpůrci loni svrženého prezidenta Muhammada Mursího  a Muslimského bratrstva. Především tábor Mursího přívrženců slaví třetí výročí svržení Mubaraka.

Tisícovky Egypťanů však místo oslav přišly vyjádřit na náměstí Tahrír podporu náčelníkovi generálního štábu a ministrovi obrany Abdalu Fatahu Sisimu, jenž loni pomohl svrhnout Mursího. Mnoho Egypťanů totiž podle Reuters touží po tom, aby v čele země po období politické nestability stanul rozhodný muž z armády a Sisi je kandidátem na příštího prezidenta.

Jeden z mrtvých je podle AFP hlášen například z káhirského protestu, při němž policie podle svědků rozháněla stovky sekulárně smýšlejících liberálních aktivistů a islamistů střelbou do vzduchu i slepými náboji do davu a také slzným plynem. Aktivisté chtěli na náměstí Tahrír protestovat proti nynější prozatímní vládě podporované armádou.

S výročím a dnem policie zřejmě souvisely i páteční káhirské atentáty, k nimž se v sobotu podle americké monitorovací služby SITE přihlásila egyptská radikální islamistická skupina Ansar Bajt Makdis (Stoupenci Jeruzaléma), která je inspirována Al-Káidou. Šest atentátů namířených zřejmě především na policejní cíle v pátek nepřežilo šest lidí a přes 70 se jich zranilo.

Skupina rovněž vyzvala muslimy, aby se drželi dál od "nepřátelských štábů a bezpečnostních centrál". "V tomto kontextu opakujeme výzvu Egypťanům: držte se dál od policejních zařízení a objektů bezpečnostních sil, protože vynakládáme velké úsilí, abychom předešli zraněním muslimů," stojí podle agentury AFP v komuniké.

Poblíž policejní akademie v Káhiře pak vybuchla další nálož a zranila jednoho člověka. Podle agentury Reuters ještě jiná exploze otřásla policejní budovou ve městě Suez. Bezpečnostní zdroj uvedl, že tři útočníci položili bombu a před její explozí uprchli. Podle agentury AFP policejní areál v Suezu zasáhla raketa.

Egypt si připomíná třetí výročí začátku revoluce, která svrhla bývalého prezidenta Mubaraka. Na sobotu připadá také Den egyptské policie, který je připomínkou událostí z roku 1952. Policisté se tehdy ve městě Ismáílíja odmítli vzdát a předat sídlo guvernéra britským vojákům. V následném boji 50 policistů přišlo o život a na 80 jich bylo zraněno. Jako Den policie vyhlásil 25. leden v roce 2009 Mubarak.

Po jeho svržení Egyptu vládlo islamistické Muslimské bratrstvo a za ně zvolený prezident Mursí. Armáda jej svrhla loni v létě a bratrstvo zbavila moci.

Skupina Ansar Bajt Makdis od sesazení Mursího, jenž vzešel z Muslimského bratrstva, útočí na bezpečnostní složky. Loni v září se tato organizace přihlásila k neúspěšném pokusu o atentát na egyptského ministra vnitra Muhammada Ibráhíma.

Policie a armáda přitom za posledních sedm měsíců podle AFP zabily více než tisícovku demonstrantů podporujících Mursího.

 

Právě se děje

Další zprávy