Boje v Sýrii nabývají na zuřivosti, Damašek nemá proud

Martin Novák Martin Novák
24. 10. 2013 11:34
Před začátkem mírové konference usilují všechny strany konfliktu o co největší územní zisky
Snímek požáru na damašském letišti v noci na čtvtek.
Snímek požáru na damašském letišti v noci na čtvtek. | Foto: Reuters

Damašek - Mírová konference o Sýrii má v Ženevě začít za měsíc a boje v blízkovýchodní zemi nabývají na zuřivosti a intenzitě.

V noci na čtvrtek rebelové po delší době zasáhli centrum metropole Damašku. Jejich rakety dopadly na hlavní Umájjadské náměstí, několik přilehlých ulic a také poblíž hotelu Sheraton.

Palba pět lidí zabila a nejméně dvaadvacet zranila.

Vojáci loajální prezidentu Bašáru Asadovi střed města kontrolují a hlídají všechny vjezdy. Nedokážou však zabránit ostřelování z větší vzdálenosti, protože některé okrajové části metropole ovládají povstalci.

Damašek se také ocitl bez proudu, protože při bojích byl zasažen plynovod zásobující elektrárnu. Vláda tvrdí, že za to mohou rebelové, ale informaci nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Bez elektřiny se ocitly i další oblasti na jihu Sýrie a přístav Tartas na pobřeží Středozemního moře. Je to poprvé od začátku konfliktu na jaře 2011, co je tak velká část Sýrie bez elektřiny.

Poblíž mezinárodního letiště v Damašku byly v noci slyšet mohutné exploze, ale nejsou zprávy o mrtvých ani raněných.

"Celé město se ponořilo do tmy, zatímco od letiště bylo slyšet sérii výbuchů a zvuk automatických zbraní," citoval libanonský deník Daily Star jednoho z obyvatel Damašku.

Foto: Reuters

V provincii Homs údajně povstalci útočí na skladiště armádních zbraní. Vládní letectvo naopak ve čtvrtek ráno bombardovalo města Aleppo, Dejr-ez-Zor a silnici z Aleppa na pobřeží.

Před začátkem mírových rozhovorů všechny strany konfliktu bojují o co největší územní zisky. Různé opoziční skupiny ovládají hlavně sever a východ země, zatímco Damašek, jižní Sýrii a pobřeží Středozemního moře kontrolují síly věrné Asadovi.

Opozice si klade jako podmínku pro jednání rezignaci Asada. Ten to ale odmítá a naopak v rozhovoru s novináři tento týden prohlásil, že nevidí důvod, proč by v příštím roce znovu nekandidoval na prezidenta.

Radikální islamistické skupiny nechtějí s režimem vyjednávat vůbec a usilují o přeměnu Sýrie v islámský stát.

Od začátku povstání zemřelo v zemi přes 110 tisíc lidí, odhadem čtyři miliony Syřanů odešly ze svých domovů.

 

Právě se děje

Další zprávy