Syrská krize: Požadavek USA je nereálný, tvrdí Rusové

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
14. 9. 2013 10:28
Američané žádají, aby byly syrské chemické zbraně zajištěny do dvou týdnů.
Syrští povstalci s tankem nedaleko Aleppa na severu Sýrie.
Syrští povstalci s tankem nedaleko Aleppa na severu Sýrie. | Foto: Reuters

Moskva - Termín, který požadují Spojené státy pro převedení syrských chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu, je nerealistický.

Termín, který požadují Spojené státy pro převedení syrských chemických zbranípod mezinárodní kontrolu, je nerealistický.Prohlásil to šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Alexej Puškov. Řekl, že chtějí-li Spojené státy, aby byly tyto zbraně pod dozorem do dvou týdnů, je to neprofesionální požadavek.

"V Sýrii je nejméně 42 míst, na nichž jsou tyto zbraně uskladněny. Některá z nich se nacházejí v bojových zónách. Je prostě neprofesionální, jestliže USA chtějí, aby byly tyto zbraně pod mezinárodní kontrolou do dvou až třech týdnů," řekl Puškov.

V Ženevě třetím dnem pokračují rozhovory mezi ministry zahraničí USA a Ruska Johnem Kerrym a Sergejem Lavrovem. Jedná se o technických detailech kontroly syrského chemického arzenálu.

Syrská armáda podle Američanů 21. srpna provedla chemický útok u Damašku a zabila při něm na 1400 lidí. Syrská vláda to ale popírá. Washington chtěl provést odvetný útok, od záměru ale ustoupil, když Rusko navrhlo, aby se Sýrie chemických zbraní vzdala.

Damašek na to přistoupil a požádal už o přistoupení k úmluvě o zákazu těchto zbraní (CWC). USA pak útok odložily, ale v pátek večer jejich vysocí představitelé sdělili, že dávají dva týdny na to, aby se ukázalo, zda je ruský návrh realizovatelný.

Jednání v Ženevě jsou obtížná a hlavním jablkem sváru byl dosud postoj Američanů. Ti trvají na tom, že plnění dohody musí zajistit rezoluce OSN, která povolí případnou vojenskou akci. Podle zatím posledních zpráv jsou USA připraveny od této podmínky ustoupit. Podle amerických zdrojů, které cituje zpravodajský server BBC, si USA pouze vymezují právo na vojenskou akci i bez podpory OSN.

 

Právě se děje

Další zprávy