OSN: Inspektoři potvrdí použití chemických zbraní v Sýrii

ČTK ČTK
14. 9. 2013 0:18
Pan Ki-mun obvinil prezidenta Bašára Asada ze zločinů proti lidskosti
Foto: Reuters

Haag/New York - Zpráva inspektorů OSN, kteří na předměstí Damašku zkoumali následky chemického útoku, pravděpodobně potvrdí použití otravného plynu.

V newyorském sídle OSN to v pátek řekl šéf světové organizace Pan Ki-mun. Prezidenta Bašára Asada obvinil ze zločinů proti lidskosti, o jeho odpovědnosti za chemický útok ale přímo nehovořil.

"Věřím, že to bude přesvědčivá zpráva o tom, že chemické zbraně byly použity. Nemohu ale o tom veřejně hovořit, dokud zprávu nedostanu," řekl Pan Ki-mun. Šéf inspektorů OSN Ake Sellström dnes podle agentury AP uvedl, že zprávu Pan Ki-munovi předá o víkendu. Dodal však, že neví, kdy bude zpráva představena veřejnosti.

Pan Ki-mun prohlásil, že syrský prezident Asad se "dopustil mnoha zločinů proti lidskosti". Neřekl ale, že by za srpnový chemický útok u Damašku byl odpovědný Asad či jeho vojáci, případně naopak rebelové.

Podle amerických novinářů ani zpráva inspektorů neukáže přímo na viníka srpnového útoku, jemuž padly za oběť stovky lidí. Bude ale údajně obsahovat řadu nepřímých důkazů, které svědčí o odpovědnosti syrského režimu.

Přesunuje Asad chemickou munici?

Speciální jednotka syrské armády přepravuje tajně zásoby chemické munice na zhruba padesátku míst, aby ztížila jejich lokalizaci při případném americkém úderu.

Napsal to dnes americký list The Wall Street Journal s odvoláním na americké a blízkovýchodní zdroje.

Operace podle nich zpochybňuje vůli Sýrie podřídit sklady chemických zbraní mezinárodní kontrole.

Jaké je poslání jednotky 450?

Do akce je podle amerického listu zapojena elitní "jednotka 450", jejíž příslušníci zásoby otravných látek přemisťují na nová místa. Agenti americké a izraelské rozvědky sice stále věří, že mají o rozmístění většiny skladů přehled, jsou si ale méně jistí, než tomu bylo dřív, napsal The Wall Street Journal.

Syrský chemický zbrojní program řídí organizace nazvaná Syrské vědecké, studijní a výzkumné středisko a "jednotka 450" je jeho součástí, uvedl list. Jejím úkolem je vyrábět otravné látky, rozmisťovat munici a chránit sklady.

Členové jednotky jsou stejně jako prezident Bašár Asad členy náboženské sekty alávitů a jsou hlavě státu bezmezně oddáni. Sklady začali přesouvat v okamžiku, kdy prezident USA Barack Obama pohrozil Sýrii vojenským úderem. Podle západních expertů má Sýrie ve skladech umístěných zejména na západě země až tisíc tun chemických a biologických látek.

Špionážní satelity v akci

Ke sledování pohybů jednotky používá americká rozvědka síť špionážních satelitů. Snímky ale podle listu The Wall Street Journal ne vždy jasně ukazují, jaký náklad vojáci na tahačích převážejí. Informace tohoto typu jsou v USA natolik tajné, že je Washington nesvěřuje ani svým nejbližším spojencům, napsal americký list.

Případným vojenským úderem chce Washington dát velitelům chemického programu na vědomí, že nasazení otravných látek nezůstane bez trestu. Zaútočit přímo na vojáky z "jednotky 450" se ale Američané zdráhají, protože obrovské množství otravných látek by mohlo zůstat bez kontroly. Jakákoli budoucí inspekce, která by syrské chemické zbraně zkoumala, by navíc s příslušníky tajné jednotky musela těsně spolupracovat.

Sýrie v pátek požádala o "technickou pomoc" Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), která je výkonným orgánem úmluvy o zákazu vývoje, výroby, skladování a použití chemických zbraní a o jejich zničení. Oznámilo to vedení OPCW ve svém sídle v nizozemském Haagu.

O pomoc experty OPCW požádal náměstek syrského ministra zahraničí Fajsal Mikdád. O charakteru a termínech požadované pomoci se zprávy z Haagu nezmiňují.

Dekret o připojení k haagské organizaci podepsal ve čtvrtek prezident Sýrie Bašár Asad. Členství v OPCW předpokládá ruský plán, který počátkem týdne Moskva navrhla v naději na odvrácení hrozícího amerického úderu. Další součástí ruského plánu je poskytnutí informací o syrském chemickém arzenálu, jeho podřízení mezinárodní kontrole a následné zničení.

Stálý syrský zástupce v OSN Bašár Džafarí ve čtvrtek večer oznámil, že země již v OPCW získala plnohodnotné členství. Tuto informaci později popřel mluvčí světové organizace s tím, že Sýrie dosud členem není - stane se jím podle regulí nejdříve za 30 dní.

Sýrie dala v minulých dnech najevo, že informace o rozsahu a umístění svých chemických zbraní hodlá poskytnout měsíc po plném členství v OPCW. Washington, který Asadově režimu hrozí tvrdou odvetou za srpnový chemický útok na předměstí Damašku, ale takový postup označuje za nepřijatelnou hru o čas.

Sýrie, která údajně disponuje stovkami tun bojových otravných látek, je jednou ze sedmi zemí světa, které členy OPCW nejsou. Vlastnictví chemických a biologických zbraní syrský režim poprvé přiznal loni v červenci.

 

Právě se děje

Další zprávy