Devět katastrof, které hrozí při útoku na Sýrii

Martin Novák Martin Novák
9. 9. 2013 6:30
USA a Francii jsou na prahu úderů proti Sýrii. Podívejte se, co všechno může vést ke špatným koncům.
Bojovník opoziční Svobodné syrské armády v Aleppu.
Bojovník opoziční Svobodné syrské armády v Aleppu. | Foto: Reuters

Praha - Spojené státy s Francií plánují útok na syrský režim Bašára Asada. Většina světa je proti, akci kromě zmíněných dvou zemí zatím podpořily z důležitějších zemí jen Turecko a Saúdská Arábie.

Americký prezident Barack Obama slibuje krátkou operaci s přesně mířenými údery, které mají oslabit Asada a zamezit mu v dalším používání chemických zbraní.

Útok nese jako vždy v podobných případech velká rizika. Existuje mnoho faktorů, které mohou způsobit, že se vše bude odvíjet podle odlišného scénáře, který vypracuje Obama či francouzský prezident Francois Hollande.

1) Smrt mnoha civilistů

Střely s plochou dráhou let Tomahawk i bomby z letadel jako jsou B-2 nebo B-1 sice míří přesně na cíl, ale nikdy nelze vyloučit technickou závadu či chybné určení cíle.

Typické ukázky nabízí Kosovo, kde piloti NATO omylem bombardovali autobus s civilisty v Kosovu či budovu čínského velvyslanectví v Bělehradě. V Afghánistánu zase americký bombardér po navigaci německými vojáky na zemi zasáhl velký počet civilistů, kteří se shromáždili u havarované cisterny s benzínem.

Takové přehmaty mají devastující dopad na veřejné mínění ve světě. Zesílily by tlak na Obamu k ukončení války a množily by se výzvy k odplatě.

2) Bombardování prázdných skořápek

Může se stát, že Američané zničí budovy nebo lokality, odkud syrská armáda vojáky i techniku už stačila stáhnout a nijak jí to tedy nepoškodí. Obama tak bude čelit kritice či výsměchům, že operace byla zbytečná a propagandisticky dokonce pomohla syrskému režimu.

3) Zasažení skladů s chemickými zbraněmi

Možná vůbec nejkatastrofálnější varianta. Chemikálie v ovzduší by mohly zabít velký počet lidí. Podle Bílého domu ale tyto sklady přímo nebudou na seznamu cílů.

4) Režim vystupňuje taktiku spálené země

Pokud se ti, co hájí Asada a jeho režim, ocitnou v ohrožení, mohou ještě tvrději než dosud ostřelovat obytné čtvrtě v místech, které kontroluje opozice. Provládní milice, známé jako šabíha (duchové), mohou spáchat další masakry.

Vyloučené není v nouzi nejvyšší ani použití chemických zbraní, i když zatím není stoprocentně ověřené, že 21.srpna použili sarin v Damašku skutečně Asadovi vojáci.

5) Povstalci začnou masakrovat Asadovy stoupence

Syrská opozice se připravuje na to, že bombardování ji pomůže dosáhnout územních zisků na úkor režimu. Není přitom vyloučené, že se dopustí masakrů na lidech, kteří podporují Asada. Například v oblastech, kde žije alávitská náboženská komunita, k níž Asad patří a z jejíchž řada se hlavně rekrutují vojáci a důstojnící, loajální prezidentovi.

6) Posílení Al-Káidy a radikálních islamistů 

Extremistické skupiny, jako jsou Džabhat al-Nusra nebo Islámský stát v Iráku a Levantě, mohou profitovat z ničení cílů syrské armády. Ačkoliv "džihádisté" tvoří mezi ozbrojenými povstalci menšinu, jsou dobře vyzbrojení a mají zkušenosti v boji. Tyto skupiny pak mohou kontrolovat velkou část syrského území, což je důsledek, který si Obamova administrativa bezpochyby nepřeje.

7) Rozšíření války na další země

Je možné, že Asad nebo jeho spojenci se pokusí zatáhnout do konfliktu okolní státy v naději, že tím zlepší svojí situaci. Nelze tak vyloučit útok na Izrael, méně pravděpodobnější je možnost ostřelování Turecka či Jordánska. Terčem mohu být tak americké objekty na Blízkém východě, především v Libanonu nebo Iráku.

8) Pád Asada, chaos a bezvládí

Pokud by intervence vedla ke svržení režimu (což je ale nepravděpodobné), hrozí chaos a bitva mezi různými skupina o uchopení moci. Případně rozpad země na mnoho částí, ovládaných různými skupinami a milicemi.  V dlouhodobějším horizontu je to bohužel jeden z reálně vypadajících výsledků už dva a půl roku trvající občanské války.

9) Terorismus na Západě

Stoupenci Asada nebo členové některých skupin, sympatizujících s režimem, mohou udeřit v Evropě (především ve Francii) či USA teroristickým činem. Příkladem je masakr na nádraží v Madridu v roce 2004. Ve Spojených státech FBI sleduje některé ze 110 tisíc členů syrské komunity.

 

Právě se děje

Další zprávy