USA hlásí zlom, Izrael a Palestina budou jednat o míru

Zahraničí Zahraničí
20. 7. 2013 12:01
Vyjednávání by měla začít příští týden ve Washingtonu, řekl ministr zahraničí John Kerry
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Aktualizace: ------------ * Izrael se rozhodl, že jako vstřícný krok před startem obnovených mírových rozhovorů propustí část palestinských vězňů

Ammán - Izrael a Palestina se po více než dvou letech diplomatické "přestávky" pokusí obnovit mírové rozhovory.

V pátek o tom informoval americký ministr zahraničí John Kerry.

Vyjednávání obou států by měla začít příští týden ve Washingtonu, řekl Kerry bez větších podrobností.

Obě strany podle Kerryho nicméně dosáhly dohody, která stanovuje základ pro obnovení přímého vyjednávání mezi Izraelci a Palestinci.

"Je to důležitý a vítaný krok směrem vpřed," řekl podle serveru BBC šéf americké diplomacie. Zároveň ale dodal, že dohoda ještě nebyla formálně stvrzena.

Izrael vzápětí po Kerryho oznámení oznámil první vstřícný krok, který by měl obnovený start mírových rozhovorů usnadnit. Rozhodl se vyhovět žádosti Palestinců a propustí část jejich vězňů, kteří jsou zadržování v Izraeli. Kolik Palestinců se dostane na svobodu, Izraelská vláda neupřesnila.

Kerry se tento týden snažil obě strany přimět k obnově mírových jednání. Odcestoval kvůli tomu do Jordánska.

Poslední kolo přímých jednání mezi Izraelem a Palestinou bylo přerušeno před dvěma lety. Na vině byla otázka izraelského osídlování palestinských území.

Do Washingtonu by měli příští týden vycestovat zástupci obou stran, palestinský vyjednavač Saíb Irikát a za Izrael Tzipi Livniová. Jednání by měla podle Kerryho probíhat neveřejně, tak prý mají nejlepší šanci dosáhnout úspěchu.

BBC připomněla, že John Kerry kvůli snaze obnovit izraelsko-palestinské rozhovory navštívil Blízký východ za posledních několik měsíců hned šestkrát.

 

Právě se děje

Další zprávy