Syrský ministr nabídl rebelům účast ve vládě

ČTK ČTK
19. 1. 2013 23:29
Ppozice podmiňuje jakékoli jednání o budoucnosti země tím, že v ní nebude žádnou roli hrát Asad.
Foto: Reuters

Damašek - Syrský ministr zahraničí vyzval povstalce v zemi ke složení zbraní a účasti na nové vládě. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na syrskou státní televizi.

Šéf diplomacie prezidenta Bašára Asada Valíd Mualim prohlásil v rozhovoru pro státní televizi, že všechny opoziční strany se mohou podílet na dialogu vedoucímu k vytváření nové vlády, pokud odmítnou zahraniční intervenci v Sýrii. Rebelové podle něj také musí zanechat bojů.

 

Syrská opozice podmiňuje jakékoli jednání o budoucnosti země tím, že v ní nebude žádnou roli hrát prezident Asad. Ten ale hlasy volající po jeho odstoupení tento měsíc odmítl a navrhl konání konference o národním usmíření a vypsání nových voleb.

"Proč nosit zbraně?...Ti, co chtějí zahraniční intervenci, nebudou mezi námi," řekl Mualim. Z vyzbrojování rebelů obvinil Katar, Saúdskou Arábii a Turecko.

Více než hodinu trvající rozhovor proběhl krátce poté, co podle tvrzení opozice zvýšili rebelové tlak na Asadovy jednotky v několika částech země. Rebelové se údajně pokoušeli dobýt dvě základny vládních sil na severozápadě Sýrie a odříznout vojáky na základnách v dalších oblastech od zásobovacích cest. Oběti bojů během soboty nebyly hlášeny.

Syrský konflikt začal pokojnými protesty v březnu 2011. Od té doby přerostl v regulérní občanskou válku, která si podle údajů OSN vyžádala už přes 60 tisíc mrtvých.

 

Právě se děje

Další zprávy