Rusko nacvičuje evakuaci svých občanů ze Sýrie

Jiří Just Jiří Just
20. 1. 2013 16:42
V povstáním zmítané zemi žije na deset tisíc Rusů
Rusko má nedostatek hladinových plavidel a sestavení flotily nebude proto jednoduché
Rusko má nedostatek hladinových plavidel a sestavení flotily nebude proto jednoduché | Foto: Černomořská flotila

Moskva - Ruské námořnictvo zahájilo jedno z největších námořních cvičení od rozpadu Sovětského svazu.

Od neděle se v Černém a Středozemním moři  manévry všech hlavních flotil ruských námořních sil. Zúčastní se jich celkem oslm velkých lodí.

Podle expertů chce Moskva nejen ukázat nejen svou námořní sílu, ale také se zřejmě připravuje na možnou evakuaci Rusů ze Sýrie.

Nácvik na evakuaci

Ve vodách nedaleko Sýrie by lodě černomořské, baltské, severní a tichomořské flotily měly podle oficiálního prohlášení nacvičovat vytvoření smíšené skupiny sil za hranicemi Ruské federace ve vzdálené mořské zóně. Námořní pěchota a výsadkáři mají zároveň cvičit nalodění z náročného terénu pobřeží Severního Kavkazu.

Ředitel Centra společensko-politických výzkumů Vladimir Jevsejev ale naznačuje, že cílem cvičení může být příprava na případné vyostření situace v Sýrii.

"Manévry nedaleko syrských břehů ukazují, že Rusko je znepokojeno tím, jak se může situace v Sýrii vyvíjet," řekl Aktuálně.cz. "Vzhledem k tomu, že se cvičení účastní výsadková plavidla, není vyloučeno, že se bude nacvičovat rovněž evakuace Rusů ze země."

Do konfliktu Rusko nezasáhne

Kreml považuje situaci v Sýrii, kterou již bezmála dva roky zmítá povstání, za velmi vážnou. Podle agentury Interfax to prý ostatně dokazuje nedávné uzavření ruského konzulárního úřadu v Aleppu, jednoho z povstaleckých center na severozápadě Sýrie.

Vítězství syrských povstalců je každým dnem blíž a blíž
Vítězství syrských povstalců je každým dnem blíž a blíž | Foto: Reuters

Moskva se podle Jevsejevova sice nehodlá přímo zapojit do boje po boku syrského prezidenta Bašára Asada, jeho armádu by ale mohla v případě nouze využít jako pomoc při evakuaci svých občanů.

To by mimochodem byl mimořádně náročný úkol, jelikož jen ruský zastupitelský úřad v Damašku eviduje na 10 000 Rusů, kteří žijí v Sýrii.

"Manévry jsou současně signálem pro NATO celkově a Turecko zvlášť, aby se nevměšovaly do syrských záležitostí," potvrdil ruský expert. Západ ale cvičení vystrašit nemohou. Účast plavidel ze všech flotil ruského námořnictva je spíš vynucené opatření.

"Rusko má malý počet hladinových plavidel. Na podobné manévry proto musí sbírat lodě ze všech flotil, na rozdíl od USA, kterým stačí jedna flotila. Je to následek 90. let, kdy se lodě nestavěly, ale jen vyřazovaly," vysvětluje.

Aktivita ruského námořnictva ve Středozemním moři se poslední dobou výrazně zvyšuje. Ruská plavidla zde, kromě manévrů, pravidelně hlídkují. Na přelomu loňského listopadu a prosince lodě černomořské flotily třeba působily ve vodách nedaleko pásma Gazy. V případě eskalace palestinsko-izraelského konfliktu měly za úkol z Gazy evakuovat Rusy, kteří tam žijí.

 

Právě se děje

Další zprávy