Miliardy v kufrech: Írán tajně dováží zlato z Turecka

Reuters, Tomáš Rákos
1. 11. 2012 9:30
Kurýři cestují z Turecka přes Dubaj. Jen v srpnu provezli zboží za 2 miliardy dolarů
(Ilustrační foto)
(Ilustrační foto) | Foto: Ondřej Besperát

Istanbul/Dubaj/Teherán - Chcete-li vidět naživo jednu z íránských finančních tepen, navštivte istanbulské Atatürkovo mezinárodní letiště. A zamiřte k bráně, kde odbavují lety do Dubaje.

Právě odsud odlétají denně do Spojených arabských emirátů kurýři s kufříky plnými zlata.

Z Dubaje následně drahé kovy za miliony dolarů posílají do Íránu, napsala ve své exkluzivní reportáži agentura Reuters s odvoláním na obchodní zdroje.

Byznys kvete, sankce nesankce

Objem peněz takto plynoucích z Turecka do Íránu je obrovský.

Oficiální turecká data uvádějí, že jen v srpnu putovalo do rukou íránských nákupčích zlato za bezmála dvě miliardy dolarů (v přepočtu zhruba 38 miliard korun). Dodávky pomáhají Teheránu zvládat finance i přes sankce, které na něj uvalil Západ.

Mezinárodní restrikce jsou odpovědí na kontroverzní íránský jaderný program. Kvůli nim je země odstavená od zahraničních bank. Provádět převody peněz přes hranice je tak v Íránu prakticky nemožné. Proto Teherán tolik sází na zlato jakožto jednu z mála možností, jak přelévat aktiva do zahraničí.

"Každá světová měna má svou vlastní identitu. Jen zlato si zachovává hodnotu bez toho, aby bylo spojované s nějakou zemí. Jeho hodnota je stejná, ať cestujete kamkoliv," řekl Reuters jeden z dubajských obchodníků, který se přesunům drahého kovu z Turecka do Íránu věnuje.

Zlato za miliardy

Nikdo neví, kam přesně do Íránu zlato míří. Rozsah operací ale naznačuje, že za vším stojí tamní vláda.

Dubajský obchodník spolu s dalšími zdroji mluvil s Reuters za podmínky zachování anonymity. Politický i obchodní aspekt jejich aktivit je totiž velmi citlivý.

(Ilustrační foto)
(Ilustrační foto) | Foto: Reuters

Írán prodává do Turecka ropu i plyn. Faktury jsou vystavené na jméno íránských státních institucí. Vzhledem k tomu, že americké a evropské banky zakazují platby v dolarech a eurech, eviduje Írán zisky v tureckých lirách. Na mezinárodních trzích se za zboží lirou platit nevyplácí. Měna je ale ideální pro obchodování se zlatem.

Bankovní sankce vstoupily v platnost letos v březnu. A jak ukazují turecké statistiky, Teherán okamžitě zvýšil nákupy zlatých prutů.

Přímý export zlata z Turecka do Íránu dosáhl letos v červenci 1,8 miliardy dolarů, tedy zhruba pětiny tamního měsíčního obchodního deficitu. V srpnu přišel obrovský propad přímého exportu do Íránu, ale znenadání se zvýšil prodej zlata do Dubaje.

Turecko tam vyvezlo zlato za 1,9 miliardy dolarů, tedy - v přepočtu na váhu - 36 tun. Většinou ve formě zlatých prutů. Jen pro představu: v červenci měl export zlata z Turecka do SAE hodnotu pouhých sedm milionů dolarů.

Nejmenovaný obchodník z Dubaje vysvětlil, že přímé zásilky nahradila cesta přes Dubaj. Sám soudí, že Teherán se tak chtěl vyhnout publicitě. "Moc se o tom mluvilo, proto s tím přestali."

Podle jiného zdroje se Teherán k nepřímému importu přiklonil kvůli záznamům, jež turecké úřady vedou. Statistik si na začátku roku začala všímat místní i mezinárodní média. "Teď to na papíře vypadá, že veškeré zlato končí v Dubaji, ne v Íránu."

V Dubaji to nekončí

Íránští nákupčí se také s velkou pravděpodobností bojí Spojených států, které se po celém světě snaží veškeré obchodní vztahy mezi Íránem a dalšími státy zablokovat.

(Ilustrační foto)
(Ilustrační foto) | Foto: Reuters

Zájemci o turecké zlato se chtějí vyhnout i vládě v Ankaře. Vztahy mezi oběma zeměmi začínají mrznout - zejména kvůli občanské válce v Sýrii, kde Turecko podporuje rebely a Írán naopak režim Bašára Asada.

Obchodníci, klenotníci i analytici tvrdí, že dubajský trh žádný velký příliv zlata nezaznamenal. Potvrzují tak předpoklad, že zásilky pokračují dále do Íránu.

Není jasné, jak přesně se se zlatem v Dubaji nakládá. Mezi oběma státy panuje čilý obchodní ruch, většina zboží se přes 150kilometrový záliv převáží na dřevěných arabských plachetnicích.

Salónek pro cestující

Obchod se zlatem neznamená, že by Dubaj jakkoliv mezinárodní sankce namířené proti Íránu porušoval. OSN zakazuje dodávky materiálu použitelného pro jaderný program. Také zmrazila účty vysoce postavených Íránců a některých společností. Většina běžného obchodu je ale povolena.

(Ilustrační foto)
(Ilustrační foto) | Foto: Reuters

SAE zatím obchodní statistiky z měsíce srpna nezveřejnila. Reuters opakovaně žádal dubajské celníky o rozhovor, ti to ale odmítli.

Turecká data dokazují, že většinu zlata převážejí kurýři do Dubaje vzduchem. Jen celnicí v salónku pro pasažéry na Atatürkově letišti prošlo v srpnu zlato za 1,45 miliardy dolarů. Většina zbylého exportu za 800 milionů putovala do zálivu z menšího istanbulského letiště Sabíha Gökcen.

Celní makléř na Atatürkově letišti potvrdil, že nejčastěji nastupují kurýři do letadel patřících Turkish Airlines a Emirates Airlines. Zlato nosí v příručních kufřících, aby zabránili ztrátám či krádežím.

Pasažéři mají povoleno u sebe vozit zlaté pruty do 50 kilogramů váhy. Z toho vyplývá, že v srpnu museli kurýři podniknout do Dubaje několik stovek letů.

"Vše je legální. Proclívají to, uvádějí své obchodní údaje, vše je registrované - není na tom nic nezákonného," uvedl celní makléř. "V září a říjnu se nic nezměnilo - zlato putuje do Dubaje v obdobném množství jako v srpnu," dodal.

Informace ze záznamů ukazují, že turečtí exportéři zlata sídlí ve třetím největším městě Izmíru. Celní správa na letišti Reuters odmítla doložit, o koho jde s odůvodněním, že jde o důvěrné informace.

Identitu společností tak není možné potvrdit. Obchodníci říkají, že jen málo společností se do exportování zlata přes Dubaj do Íránu pouští. Většina má totiž strach z amerických úřadů.

 

Právě se děje

Další zprávy