Turecká vláda dostala zelenou, může zasáhnout v Sýrii

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
4. 10. 2012 17:06
Turecko navíc po ostřelování svého území žádá o pomoc Radu bezpečnosti OSN
Turecko reaguje na středeční ostřelování vesnice Akcakale.
Turecko reaguje na středeční ostřelování vesnice Akcakale. | Foto: Reuters

Ankara - Turecká vláda může v případě nutnosti zasáhnout i na syrském území. Svolení jí k tomu - v reakci na středeční ostřelování - dal parlament

Turecké dělostřelectvo už ve středu pozdě večer zaútočilo na cíle přímo na syrském území. Odvetná operace pokračovala i během čtvrtka.

Cílem je především Tall Abjad, vzdálený zhruba deset kilometrů od hranice. Právě odtud byl podle rozvědky veden středeční útok syrských vojáků.

Ankara už v noci požádala Radu bezpečnosti OSN, aby přijala nezbytné akce nutné k zastavení syrské agrese. A Damašek se ve čtvrtek odpoledne prostřednictvím Spojených národů za incident omluvil s tím, že se už nebude opakovat.

Syrské jednotky mezitím pokračují v bombardování města Aleppo.
Syrské jednotky mezitím pokračují v bombardování města Aleppo. | Foto: Reuters

Kvůli syrským útokům zasedal turecký kabinet

Z Damašku mezitím přišla zpráva o bombovém útoku na Asadovy republikánské gardy. Oznámila to syrská organizace pro lidská práva (OSDH), která situaci monitoruje z exilu. Podle ní gardisté zahynuli ráno na západním damašském předměstí Kudsajá. Svědci slyšeli silný výbuch, po němž následovala střelba. Většinu gardistů zabila exploze.

Oznámení o krocích Ankary přišla po mimořádném zasedání vlády tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.

Syrská organizace pro lidská práva působící v exilu uvedla, že turecké odvetné bombardování, které pokračovalo i v noci na čtvrtek, zabilo v Sýrii u hranic s Tureckem několik syrských vojáků. Jejich počet zdroje neupřesnily.

Solidaritu s Ankarou vyjádřili její spojenci z NATO i OSN. Damašek ujistil, že respektuje svrchovanost Turecka a že incident vyšetří.

Ankara chce ale hned tvrdý postup OSN proti Sýrii. "Jednalo se o agresi Sýrie proti Turecku. Turecko žádá Radu bezpečnosti, aby přijala potřebné akce k ukončení podobných agresí a k zajištění, že Sýrie bude respektovat svrchovanost, územní celistvost a bezpečnost Turecka," uvedla Ankara v dopise pro Radu.

Rada bezpečnosti zatím žádnou akci nepřijala, a to na žádost Ruska. Podle agentury Reuters se očekává, že Rada přijme nezávazné prohlášení, ve kterém odsoudí středeční minometný útok a požádá o nenarušování územní svrchovanosti Turecka. Pro nejednotnost rady nelze nyní očekávat její tvrdší postoj poté, co Rusko a Čína již vetovaly tři návrhy rezolucí odsuzující syrský režim.

Připomeňte si v obrazech hrůzné příběhy dětí ze Sýrie

 

Právě se děje

Další zprávy