Libanonská armáda po násilnostech zajistila Tripolis

ČTK ČTK
3. 6. 2012 14:33
Chce tak zabránit dalším střetům mezi příznivci a odpůrci syrského prezidenta Asada
Příslušník Svobodné syrské armády hlídkuje v Idlíbu na severozápadě Sýrie.
Příslušník Svobodné syrské armády hlídkuje v Idlíbu na severozápadě Sýrie. | Foto: Reuters

Bejrút - Libanonská armáda rozmístila v neděli ráno v přístavním městě Tripolis své jednotky.

Učinila tak poté, co zde v sobotu při prudkých střetech mezi příznivci a odpůrci syrského prezidenta Bašára Asada zahynulo patnáct lidí.

To podle agentury Reuters představuje nejhorší bilanci obětí v Libanonu od vypuknutí protivládního povstání v Sýrii.

Ve středomořském Tripolisu podle obyvatel zavládl s příchodem vojáků relativní klid. I tak se ale sporadicky ozývá střelba. Armáda zaujala pozice na řadě kontrolních stanovišť po celém městě.

Střety, které provázela střelba z automatických zbraní a ostřelování granátomety, si v sobotu vyžádaly třináct obětí, další dva lidé podlehli těžkým zraněním o den později.

Premiér Nadžíb Míkátí se o víkendu spolu s dalšími místními politiky sešel v Tripolisu na krizové schůzce a vyzval bezpečnostní jednotky, aby použili "železnou pěst" k zastavení násilností.

V Tripolisu se vyhrotily vztahy mezi sunnitskými muslimy, kteří v Sýrii představují největší sílu odporu proti Asadovu režimu, a alávity, příslušníky odnože šíitského islámu, k níž patří většina Asadova klanu.

Proč svět zasáhl v Libyi a nezasahuje v Sýrii?

Menšina alávitů žije v Tripolisu v enklávě obklopené sunnitskými čtvrtěmi. Sunnité v tomto konzervativním městě jsou silně pobouřeni represemi Asadových jednotek proti účastníkům protestů syrské opozice proti režimu a alávitskému vedení země.

Syrská armáda vtrhla do Libanonu během tamní občanské války (probíhající v letech 1975 až 1990) a po jejím konci si v zemi nadále udržovala moc.

Na mezinárodní nátlak se v roce 2005 sice stáhla, nicméně v této geopoliticky důležité zemi si vliv udržela prostřednictvím svého hlavního spojence - šíitské guerilové skupiny Hizballáh.

Obrazem: Exploze bomb v Damašku

 

Právě se děje

Další zprávy