Írán varuje USA: Vaše základny máme na dostřel

ČTK ČTK
2. 6. 2012 14:13
USA už vzkázaly Íránu, že jsou připraveny použít armádu, pokud chce jadernou zbraň
Test íránské rakety
Test íránské rakety | Foto: Reuters

Teherán - Napětí mezi západem a Íránem v sobotu přiostřil vojenský poradce nejvyššího vůdce islamistické země ajatolláha Alího Chameneího. Spojeným státům vzkazuje, že americké základny na Blízkém východě jsou v dostřelu íránských raket.

Podle agentury Reuters byl výrok reakcí dřívější americká prohlášení, že Washington je připraven i k využití armády, aby zabránil Íránu v získání jaderné zbraně.

V posledních měsících se spekuluje o tom, že by Izrael mohl podniknout útok proti Teheránu, aby zpomalil či zastavil íránský jaderný program.

"Američtí politici a vojáci si dobře uvědomují, že jejich základny (na Blízkém východě) jsou v dostřelu íránských raket a rozhodně jsou velmi zranitelné," prohlásil bývalý velitel islámských revolučních gard Jahjá Rahím-Safáví, který nyní působí jako vojenský poradce íránského nejvyššího vůdce ajatolláha Alího Chameneího.

Izrael "na mušce"

Vysoký představitel Íránu také varoval, že íránské rakety mohou zasáhnout jakoukoli část izraelského území.

Rahím-Safáví nicméně vyjádřil přesvědčení, že pravděpodobnost amerického útoku na Írán je malá. Podle něj si USA nemohou dovolit vojenský konflikt kvůli svým hospodářským problémům.

Teherán už v minulosti hrozil odvetnými opatřeními pro případ, že bude napaden. Mimo jiné vyhrožoval uzavřením Hormuzské úžiny, která je důležitým dopravním uzlem pro export ropy ze zemí Perského zálivu.

Taková blokáda by podle odborníků vedla k prudkému zvýšení cen ropy, což by zasáhlo ekonomiku západních států.

Jádrem za mír?

Napětí kolem Íránu je způsobeno podezřením okolo jeho jaderného programu. Teherán sice trvá na tom, že jeho jaderné ambice jsou čistě mírové, západní státy se ale obávají, že se Írán snaží sestrojit atomovou zbraň.

Zároveň podezřívají Teherán, že svým vesmírným programem maskuje záměr vyvinout balistickou střelu, která by nukleární nálož mohla nést.

Írán dnes oznámil nový posun ve své raketové technologii. Podle ministra obrany byla dokončena stavba nového vesmírného střediska, odkud chce Teherán odpalovat rakety, jež by měly vynášet na oběžnou dráhu družice.

 

Právě se děje

Další zprávy