Nový vir Flame škodí hlavně Íránu. Stojí za ním Izrael?

Petr Jemelka Petr Jemelka
29. 5. 2012 16:59
Vicepremiér přiznal, že Izrael technologiemi disponuje a využívá je proti nepříteli
Nebezpečný virus Flame
Nebezpečný virus Flame | Foto: Kaspersky.com

Teherán - Írán přiznal obrovské škody, které v jeho informačních systémech napáchal až do pondělka neznámý špionážní program Flame.

Ministerstvo telekomunikací proto nařídilo kontrolu klíčových provozů (zasaženy byly mimo jiné ICT systémy ropného průmyslu), aby se zabránilo dalšímu šíření škodlivého programu.

Teherán už prý má i účinný antivir. 

"K dnešnímu dni (úterý) byl vyvinut nástroj, jenž tento malware odhalí a zneškodní," cituje agentura AFP z prohlášení íránského ministerstva.

Vzhledem k tomu, že o nástupci softwarů pro kyberšpionáž Duqu nebo Stuxnet, schopného bez povšimnutí obcházet antivirové programy a další zabezpečení, informovala antivirová společnost Kaspersky Lab teprve v pondělí, je rychlost íránských expertů přinejmenším obdivuhodná.

Stuxnet v roce 2010 napadl počítače obsluhující centrifugy na obohacování uranu, jeho příbuzný Duqu v Íránu útočil o rok později.

Experti z firmy Kaspersky Lab po viru pátrali na popud Mezinárodní komunikační unie (ITU), jejímž zřizovatelem je Organizace spojených národů.

Přišli s tím, že je špionážní program využívaný k útokům na cíle v Íránu, Izraeli, Súdánu nebo Sýrii. Největší výskyt je ale podle nich skutečně v Íránu.

(Text pokračuje pod mapou)

Foto: Kaspersky.com

Izrael: Máme a používáme

Podle odborníků se jedná o tak sofistikovaný program (jeho činnost je mimo jiné neustále třeba řídit), že jej nemohla vyvinout a používat hackerská skupina, ale jen vláda nebo tajná služba.

Každý nakažený počítač se stává potencionálním špionem. Nemusí se však jednat jen o počítače, ale také například o kamerové nebo audio systémy. Autoři viru získají nad napadeným zařízením prakticky neomezenou kontrolu.

Izraelci se svou kyberšpionáží nijak netají a nebrání se ani narčení z autorství zatím posledního viru.

"Kdokoliv považuje Írán za vážnou hrozbu, bude zřejmě používat různé metody, aby ho poškodil, včetně těchto. Izrael je země, jíž bylo dáno disponovat nejmodernějšími technologiemi. A ty nám umožňují využívat všech možností," řekl v rozhovoru pro armádní rádio izraelský vicepremiér Moše Ja'alon.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Nezapomínejte na antivirové programy.

 

Právě se děje

Další zprávy