Syrský pilot odmítl bombardovat a uletěl do Turecka

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
24. 3. 2012 11:40
Armáda ostřeluje mnoho měst, ale podle opozice se pomalu rozpadá
Boje ve městě Idlib.
Boje ve městě Idlib. | Foto: Reuters

Damašek - Jeden z pilotů syrského letectva odmítl splnit příkaz a střílet do demonstrujících civilistů. Místo toho bombardoval objekt vojenské bezpečnostní služby v Aleppu a pak i s letadlem odletěl do Turecka. Tam se uchýlilo mnoho dezertérů ze syrské armády.

Jeden z členů exilové opozice přílet pilota do Turecka potvrdil stanici Al-Arabíja. Podle něj už přestává být vláda prezidenta Bašára Asada schopna armádu kontrolovat. Opozice oznámila, že se režim bojí zejména leteckého útoku na prezidentský palác a že proto často piloty vysílá do vzduchu bez munice.

Bojovníci povstalecké Svobodné syrské armády však tvrdí, že jim dochází zbraně a munice.

Dle exilové opozice při pátečních násilnostech přišlo o život 33 lidí - 17 civilistů, 13 vojáků a tři dezertéři.

Devět z civilistů zemřelo v Homsu, další mrtví jsou z Azazu. V tomto městě ležícím v provincii Aleppo se v pátek strhly prudké boje. Místo leží u turecké hranice a vede jím zásobovací cesta využívaná opozicí.

Evropská unie se v pátek dohodla na dalším zpřísnění sankcí proti syrskému režimu, které se týkají i prezidetnovy manželky Asmy Asadové. Tá však má britský pas a šéf britské diplomacie William Hague řekl, že podle zákona ji v cestě do Spojeného království zabránit nelze.

Ministryně vnitřní bezpečnosti Janet Napolitanová v pátek oznámila, že tito Syřané dostanou dočasný ochranný status a vyhnou se tak riziku spojenému s návratem do násilím zmítané země.

Povstání proti Asadovu režimu trvá už přes rok a zahynulo více než devět tisíc lidí. Elitní armádní jednotky a bezpečnostní síly zatím zůstávají režimu loajální, četné dezerce se týkají spíš důstojníků s nižší hodností a vojáků základní služby.

Problémem je také nejednotnost opozice a spory mezi jejími frakcemi.

 

Právě se děje

Další zprávy