Tajné záběry ukázaly mučení v syrských nemocnicích

Martin Novák Martin Novák
6. 3. 2012 12:20
Syrské vládní jednotky ovládly Homs, povstalci ale postupují v Aleppu
Pohřeb jedné z obětí střelby bezpečnostních sil v syrském Kafranbelu.
Pohřeb jedné z obětí střelby bezpečnostních sil v syrském Kafranbelu. | Foto: Reuters

Damašek - Britská televizní stanice Channel 4 odvysílala dokument se záběry pořízenými tajně v hlavní nemocnici v syrském Homsu. Městě, jež bylo epicentrem odporu proti režimu Bašára Asada a vládní síly ho obsadily až po měsíc trvajícím ostřelování.

Na videu je vidět, že zranění demonstranti a stoupenci opozice jsou v nemocnici mučeni. Někteří z nich jsou připoutáni k postelím, jsou biti nebo operováni bez umrtvení.

"Viděl jsem, jak lidi mučí elektrošoky a lámou jim nohy. Jak jim hlavami mlátí o zeď," vypověděl ve filmovém dokumentu zaměstnanec, který v nemocnici tajně fotil a natáčel mobilem.

Ze Sýrie videomateriál odvezl francouzský fotograf, vystupující pod přezdívkou Mani. Své celé jméno z bezpečnostních důvodů nezveřejňuje.

Mezi mučenými Syřany v nemocnicích je údajně mnoho vojáků, kteří odmítli rozkaz střílet ostrými náboji do demonstrací.

Syřané zranění při protestních demonstracích nebo při přestřelkách mezi armádou a povstaleckou Svobodnou syrskou armádou v posledních měsících do státních nemocnic už nechodí, protože je známé, že Asadovy bezpečnostní složky tam zatýkají.

Po celé zemi tak vznikly v bytech provizorní ordinace, samozřejmě ale v nich lékaři nemají vybavení na náročnější operace.

Z Homsu a okolních vesnic podle svědků prchají tisíce Syřanů do Libanonu. Pěšky přes zasněžené kopce. Zpravodaj BBC v Libanonu uvádí, že přes hranici se dostávají hlavně ženy s dětmi. Dospělé muže vojáci zatýkají a zabíjejí.

"Šli jsme společně s našimi muži, ale na kontrolním stanovišti je od nás oddělili, dali jim pytle přes hlavu a odvedli je pryč. Určitě je zabili," řekla zpravodaji BBC jedna ze Syřanek, která se dostala s dětmi do Libanonu.

Další běženci vypověděli, že čtvrtí Baba Amr se šíří pach z rozkládajících se těl.

Mezitím v Dará na jihu Sýrie propukly prudké boje mezi povstaleckou Svobodnou syrskou armádou a jednotkami věrnými prezidentovi Bašáru Asadovi.

Čtvrť Baba Amr, hlavní sídlo povstalců, Asadova armáda ve čtvrtek obsadila.
Čtvrť Baba Amr, hlavní sídlo povstalců, Asadova armáda ve čtvrtek obsadila. | Foto: Reuters

Rebelové zaútočili na armádní kontrolní stanoviště v centru města. Armáda povolala posily, soustředěné na nedalekém stadionu. Situace v Dará, kde před rokem syrská revoluce začala, je nepřehledná. Některé části města zřejmě režim nekontroluje, jak ukazují záběry z protestních demonstrací.

Podobné zprávy přicházejí ze severu Sýrie z Aleppa, kde údajně opozice postupně ovládla několik předměstí, kudy prochází silnice k turecké hranici. V Aleppu je podle svědectví, zveřejněných na internetu, špatná bezpečnostní situace. Ve městě začaly řádit loupežné bandy a přepadávají obchody i lidi.

Zcela v rukou opozice je město Idlíb na severozápadě Sýrie, bojuje se ve města Dajr az-Zór na východě u hranic s Irákem. Asad tam poslal tanky, ale některé čtvrti jsou údajně v rukou rebelů.

Kvůli mezinárodním sankcím a sílícímu konfliktu se prudce propadá syrské hospodářství. Většině Syřanů podle serveru Syriacomment.com klesly příjmy ve srovnání s dobou před začátkem povstání o sedmdesát procent.

K bombardování pozic syrské armády vyzval v pondělí americký senátor a bývalý kandidát na prezidenta John McCain. Podle něj by zásah zmírnil tlak režimu a umožnil vytvořit podmínky pro plynulé zásobování humanitární pomocí.

Americký prezident Barack Obama se však zatím o zásahu do syrského konfliktu nezmínil. Údery by zcela jistě neměly podporu Rady bezpečnosti OSN, neboť Rusko a Čína vetují rezoluce, které by mohly vést ke svržení Bašára Asada.

Povstaleckou Svobodnou syrskou armádu sestavili hlavně dezertéři z armády. Hlavní ozbrojené opory režimu - Prezidentská garda a 4. obrněná divize - však zůstávají v plné síle.

Většinu jejich bojovníků tvoří alávité. Příslušníci menšinové šíitské muslimské komunity, k níž patří i Asad a jeho rodina. Z armády dezertují hlavně sunnitští muslimové, kterých je v Sýrii většina.

 

Právě se děje

Další zprávy