Pákistán vrací úder. USA musejí vyklidit základnu

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
28. 11. 2011 11:30
Útok NATO zabil na afghánské hranici 24 pákistánských vojáků
Vrtulníky pákistánské armády.
Vrtulníky pákistánské armády. | Foto: Reuters

Islámábád - Pákistán odmítl spekulace, že střelba jeho ozbrojenců vyprovokovala sobotní útok NATO na vojenské kontrolní stanoviště, při němž zahynulo 24 pákistánských vojáků.

O tom, že náletu amerických vrtulníků předcházela palba na afghánské jednotky z pákistánského území, napsal s odvoláním na nejmenované afghánské i západní představitele deník The Wall Street Journal (WSJ).

"Není to pravda. Vymýšlejí si výmluvy," řekl agentuře AFP mluvčí pákistánské armády Athar Abbás. "A jestli tady byla nějaká pákistánská střelba, kde jsou jejich ztráty?" dodal ironicky.

Podobně se pro WSJ vyslovil i nejmenovaný vysoký představitel ozbrojených sil Pákistánu. "Pákistánské jednotky jako první nestřílely. Reagovaly však v sebeobraně, když vrtulníky a stíhačky NATO začaly s nevyprovokovanou palbou," řekl.

Letecké síly NATO si přivolali na pomoc afghánští vojáci, na které kdosi střílel z pákistánského území. Podle agentury AP ale není jasné, kdo přesně původcem střelby po Afgháncích byl. V oblasti se pohybují pákistánské jednotky i povstalci.

Hranice mezi oběma státy je navíc v mnoha částech sporná a není vyznačena.

"Vztahy přehodnotíme"

Pákistánská vláda incident označila za hrubé porušení své svrchovanosti. Islámábádu vyjádřila podporu Čína, jejíž ministerstvo zahraničí zásah šokoval a vyzvalo k respektování územní celistvosti Pákistánu.

V reakci na útok Islámábád nařídil přezkoumání a přehodnocení veškeré spolupráce se Spojenými státy a Severoatlantickou aliancí. Vyzval také USA, aby do 15 dní vyklidily základnu Šamsí v jihozápadní provincii Balúčistán, používanou pro útoky amerických bezpilotních letadel proti islámským radikálům.

Pákistánská společnost, která dodává palivo jednotkám NATO v Afghánistánu, kvůli incidentu rozhodla pozastavit dodávky. Jejich obnovení zváží pouze v případě, že pákistánská vláda a armáda za sobotní útok přijmou omluvu NATO a Spojených států.

 

Právě se děje

Další zprávy