Írán chce mít během roku deset nových továren na uran

Roman Gazdík
8. 2. 2010 11:15
Obohacovat na 20 procent začne v Natanzu v úterý
Ahmadínežád kontroluje centrifugy na obohacování uranu v Natanzu
Ahmadínežád kontroluje centrifugy na obohacování uranu v Natanzu | Foto: Reuters

Teherán - Írán má v úmyslu do konce roku otevřít deset nových továren na obohacování uranu. V neděli večer to oznámil ředitel Íránské Organizace pro atomovou energii (AEOI) Alí Akbar Salehi.

"Írán zřídí příští rok deset nových center na obohacování uranu," citovala Salehiho íránská televizní stanice Al-Alam zaměřená na arabské diváky. Íránský nový rok začíná 21. března.

Salehi uvedl, že AEOI v pondělí také formálně uvědomí Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE) o tom, že začíná obohacovat uran na 20 procent. Dosud tak Írán činil pouze na 3,5 procenta.

Ze 3,5 na 20 procent

"Pošleme dopis světové atomové agentuře v pondělí a pak v úterý začneme za přítomnosti inspektorů a pozorovatelů  MAAE obohacovat," řekl Salehi. Další obohacování uranu bude probíhat ve stávajícím jaderném centru v Natanzu.

Ještě v průběhu minulého týdne přitom íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád tvrdil, že je Írán ochoten posílat svůj mírně obohacený uran k dalšímu obohacování do zahraničí.

V neděli však prohlásil, že Teherán začne tento uran obohacovat sám.

Foto: Reuters

"Řekli jsme jim (Západu), aby za námi přišli a uskutečnili výměnu, ačkoliv bychom si mohli uran obohacovat na 20 procent sami," řekl Ahmadínežád v íránské televizi. "Dali jsme jim dva až tři měsíce času na takovou dohodu. Začali teď s dalšími manévry a já požádal doktora Salehiho, aby začal pracovat na výrobě dvacetiprocentního paliva centrifugami."

Po částech, nebo najednou?

Írán v současné době v rozporu s několika rezolucemi Rady bezpečnosti OSN obohacuje uran na 3 až 4 procenta. Pro svůj reaktor na lékařské účely však potřebuje palivo obohacené až na 20 procent.

Státy skupiny P5+1 (USA, Rusko, Čína, Německo, Francie, Británie) a Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) Íránu navrhly, aby svůj mírně obohacený uran poslal k dalšímu zpracování do zahraničí, k dohodě však nedošlo.

Teherán chtěl posílat svůj lehce obohacený uran po částech, P5+1 požadovala, aby Írán předal rovnou okolo 70 procent svých zásob.

Mahmúd Ahmadínežád
Mahmúd Ahmadínežád | Foto: Reuters

Pro domácí publikum?

Ještě v sobotu íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí po jednáních s MAAE prohlásil, že dohoda je otázkou "nepříliš vzdálené budoucnosti". Západní vyjednavači ale tento optimismus nesdíleli.

Podle Ahmadínežáda jsou však "dveře k interakci stále otevřené". I Salehi v neděli prohlásil, že je Írán připraven obohacování zastavit, "jakmile dostane potřebné palivo pro svůj teheránský výzkumný reaktor".

Pozorovatelé uvádějí, že nynější íránská prohlášení týkající se jaderného programu mohou být zaměřena především na domácí publikum. Jedenáctého února se totiž konají oslavy íránské revoluce a Ahmadínežádova administrativa je u části veřejnosti po loňských povolebních protestech velmi neoblíbená.

Analytici například upozorňují na to, že Írán bude jen těžko schopen tak rychle otevřít deset továren na obohacování uranu.

Foto: Reuters

U238 versus U235

Většina uranu se v přírodě nachází ve formě izotopu U238, pro štěpnou reakci je nutné ve směsi zvýšit podíl izotopu U235 z přírodních 0,72 procenta na troj- až čtyřnásobek. Pro výzkumné a lékařské reaktory až na 20 procent.

Západ se však především obává, že by mohl Írán tajně uran obohacovat na 90 a více procent, množství nutné k výrobě jaderné bomby. Obohacování na 20 procent tak státy P5+1 znepokojuje více než současná 3 až 4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy