Filipínci bojují o vodu a jídlo, v ulicích řádí gangy

Petr Jemelka Petr Jemelka
Aktualizováno 13. 11. 2013 18:04
Pří rabování v nejhůře postiženém Taclobanu zemřelo nejméně osm lidí.
Foto: Reuters

Tacloban - Humanitární katastrofa na Filipínách nabývá stále větších rozměrů. Do nejhůře postižených oblastí se nedaří dostat pomoc a hladovějící lidé se mnohdy uchylují k zoufalým činům.

Situace je tak kritická, že se Filipínci při rabování obchodů s potravinami ušlapávají k smrti. Jiní rovnou sahají po zbraních a své krajany okrádají.

Podle agentury Reuters do skladu rýže v Taclobanu na ráz vtrhly tisíce lidí a v nastalé tlačenici zemřelo nejméně osm z nich. Během chvíle zmizelo 100 000 padesátikilových pytlů obiloviny.

Agentura AFP píše o utváření ozbrojených gangů a údajné přestřelce jednoho z nich s policií. Tu ale úřady nepotvrdily.

"Kolem chodí ozbrojené tlupy. Pokud nabydou dojmu, že máte doma jídlo, prostě k vám vtrhnou a vezmou si ho násilím," líčil reportérům jeden z obyvatel ostrova Samar. "Nemůžeme nic dělat, je jich tolik a nás je tak málo," posteskl si místní policista.

Zoufalé hledání vody

V mnoha částech nejhůře postižených provincií Leyte a Samar není ani pitná voda a žíznivějící z posledních sil vykopávají vodovodní trubky.

Smutek a beznaděj začínají pět dní po přírodní katastrofě, která v zemi způsobila absolutní chaos, přecházet ve vztek na vládu i mezinárodní společenství, jemuž se stále nedaří dostatečně pomoci, napsala agentura Reuters.

Lékaři si pro změnu stěžují, že nemohou pracovat, protože nemají základní léky ani zdravotnický materiál. Pokud rychle nedorazí pomoc, hrozí epidemie infekčních nemocí.

Boj o holý život v Taclobanu

Zřejmě nejkritičtější je situace v před katastrofou 200tisícovém přístavu Tacloban, který utrpěl přímý zásah.

Tajfun Haiyen srovnal metropoli provincie Layete se zemí. Podle tajemníka místní radnice Tecsona Johna Lima bylo zničeno 90 % domů. Místní samospráva nefunguje, a pořádek se tak snaží obnovit armáda. Zatím se jí to ale nedaří.

Úřady proto na místo vysílají další desítky vojáků. "Vzkazujeme rabujícím, že proti nim použijeme veškerou sílu, kterou připouští právo, protože tohle nemůžeme tolerovat. Naši krajané už trpí a tohle způsobí jen další problémy," cituje server Euronews policejního šéfa Carmela Valmoria.

Podle Lima ale místní nemohou jinak, protože se vládní pomoc dostává jen k pětině přeživších. "To není zločinnost, to je boj o holý život."

Pomůže celá pacifická flotila, slibují Američané

Podle informací Spojených národů muselo opustit domovy 670 000 lidí. Osminu obyvatel 98milionové země přírodní katastrofa zasáhla přímo. Poslední, ale ještě ne definitivní, odhady hovoří o 2275 mrtvých.

Situace by se měla v příštích hodinách a dnech začít pozvolna lepšit. Na místě už jsou záchranné a zdravotnické týmy ze Spojených států, Německa, Belgie, Izraele a Norska, přičemž v brzké době by měla dorazit pomoc i z dalších zemí.

"Neuvidíte jen mariňáky a pár letadel, na tuhle krizi bude reagovat celá Tichomořská flotila," prohlásil podle agentury AP americký brigádní generál Paul Kennedy.

Český prezident Miloš Zeman ve středu zaslal filipínskému prezidentovi Benignu Aquinovi kondolenční telegram, v němž vyjádřil soustrast rodinám obětí.

"Česká republika vynakládá veškeré úsilí, jak na vládní či nevládní úrovni, pro co nejrychlejší zaslání humanitární pomoci do postižených oblastí," napsal podle sdělení Hradu Zeman.

Česká vláda se v úterý rozhodla, že uvolní na pomoc Filipínám čtyři miliony korun; občané prostřednictvím českých humanitárních organizací darovali již více než 11 milionů.

Humanitární pomoc

Do oblastí zničených tajfunem proudí další humanitární pomoc, ale lidé, kteří řádění živlu přežili, si stěžují, že vody, jídla a lékařského materiálu je stále zoufale málo.

"Ve městě Tacloban, které prý bylo zničeno z 90 procent, dostává pomoc jen 20 procent obyvatel," sdělil místní činitel Tecson John Lim. Úřady uvedly, že ve středu obnovila provoz dvě další letiště v oblasti, což by mělo přísun pomoci urychlit.

Do provizorní nemocnice zřízené na letišti v Taclobanu dorazila v úterý první zásilka antibiotik a anestetik, sdělili lékaři. "Dosud museli pacienti bolest jednoduše vydržet," podotkl lékař Victoriano Sambale.

Do zasažených oblastí dnes vyplula z Manily norská loď se zásobami a z Canberry odstartovalo nákladní letadlo australského vojenského letectva s lékařským týmem. Světová zdravotnická organizace oznámila, že týmy z Belgie, Japonska, Izraele a Norska již přijely na Filipíny zřídit zde polní nemocnice. Na místě pomáhá už také 250 amerických vojáků a na cestě je letadlová loď USS George Washington s 5000 členy námořnictva a 80 vrtulníky a letadly.

Celkové finanční škody je zatím velmi těžké odhadnout. Prvotní odhady německého centra CEDIM se pohybují mezi osmi až 19 miliardami dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy