Číňan zničil egyptský skvost, dopadli ho přes internet

Jana Černá
28. 5. 2013 6:44
Mladík se podepsal na reliéf v Luxoru, našli ho do 24 hodin
Fotografie zničeného reliéfu v Luxoru se objevila na síti Weibo.
Fotografie zničeného reliéfu v Luxoru se objevila na síti Weibo. | Foto: Repro Weibo

Nanking - I v komunistické Číně může viníky dostihnout síla sociálních sítí. Na vlastní kůži si to vyzkoušel teprve patnáctiletý mladík, který se podepsal na 3500 let starý reliéf v chrámovém komplexu v Luxoru.

Když se fotografie zachycující poškození jedné z nejvzácnějších egyptských památek dostala v pátek na čínskou sociální síť Weibo, strhl se mezi jejími uživateli poprask.

"Podpis" mladého Číňana v Luxoru zveřejnil uživatel známý jako Kongyouwuyi. Na vypátrání chlapce pak rozhořčeným lidem stačilo pouhých několik hodin.

Důkazem neuvěřitelné rychlosti, se kterou na sebe případ upoutal pozornost, je veřejná omluva rodičů mladíka. Do médií přišla jen 17 hodin po zveřejnění fotografie.

"Ting Ťin-chao byl zde," stojí dnes na jedné z nejstarších kulturních památek. Ačkoli se památkáři již pokoušeli nápis smýt, poškození je nenávratné. Na odstranění totiž není možné použít vodu, nápis proto zůstane viditelný.

"Nejsmutnější chvíle v Egyptě. Je mi tak trapně, že se chci jít schovat. Řekl jsem našemu egyptskému průvodci, že mě to velmi mrzí," napsal podle CNN autor usvědčující fotografie na Weibo.

Viník byl tehdy ještě dítě

Sever Global Times uvádí, že fotografie byla poprvé uveřejněna v pátek v 10 hodin večer místního času. V 8 hodin ráno druhého dne už byl autor nápisu známý. Patnáctiletý Ting Ťin-chao pochází z Nankingu, městě ve východočínské provincii Ťiang-su.

Fotografii z Weiba, mikroblogovací služby podobné Twitteru, stihlo do onoho rána přeposlat téměř 90 tisíc lidí. Uživatelé pod ni připsali více než 18 tisíc komentářů a tématu se chytily i mnohé čínské weby.

Obrazem: Rychlovlakem z Pekingu do Kantonu

Zpráva se tak velmi rychle dostala i k Ťin-chaovým rodičům. Ti již vzhledem k velkému mediálnímu tlaku odmítají s novináři komunikovat, jeho matka ale nejprve sdělila, že k vandalismu mělo dojít před několika lety. Syna omlouvá věkem.

"Ten kluk o tom ví od pátku a probrečel celou noc. Museli ho přestěhovat, protože novináři pospíchali k rodině domů, aby udělali rozhovory," řekl Global Times novinář Li Šao-fu, který má s Tingovými přímý kontakt.

Na síti se přes noc objevilo Ťin-chaovo jméno, datum narození i název základní školy, kam kdysi nynější středoškolák chodil. V důsledku toho měl být školní web napaden hackery. Na stránky šlo nějakou dobu vstoupit pouze přes úvodní okno hlásající "Byl zde Ting".

Turisté ze Západu píší na Čínskou zeď

Čínští turisté měli loni v zahraničí rekordní útraty.
Čínští turisté měli loni v zahraničí rekordní útraty. | Foto: Reuters

Teprve před dvěma týdny nabádal čínský vicepremiér Wang Jang v oficiálním prohlášení čínské turisty, aby se ve světě chovali slušně.

Stížnosti na ně se totiž - spolu s jejich rostoucím počtem - rychle množí. Číňané se loni poprvé umístili před Američany a Němci na prvním místě ve výši mezinárodních turistických útrat. Za cesty utratilo 83 milionů Číňanů rekordních 102 miliard dolarů, v přepočtu přes dva biliony korun.

Případy, kdy se některý z turistů proviní podobně jako Ťin-chao, proto nejsou výjimečné.

Global Times upozorňují, že nápisy od čínských turistů se objevují i na památkách v samotné Číně, na druhou stranu kritizuje také zahraniční turisty v Říši středu. Na mnoha místech popsali Velkou čínskou zeď.

Zřejmě nejznámějším podobným případem, který vyústil v pátrání po několika konkrétních lidech, se ale před několika lety proslavil národ vyhlášený svou poslušností.

Když se skupinka několika japonských turistů v roce 2008 podepsala na mramorovou stěnu katedrály v italské Florencii, jejich případu se věnovaly celostátní deníky i televize. Provinilým studentům hrozil vyhazov z univerzity a několika z nich dokonce škola na dva měsíce přerušila studium, aby se mohli do Florencie vrátit zeď vyčistit.

 

Právě se děje

Další zprávy