Potvrzeno: Jihokorejskou hlídkovou loď potopilo torpédo

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
25. 4. 2010 11:10
Ministerstvo obrany jižní Koreji potvrdilo informace tajných služeb
Snímek pořízený během 12ti hodinového vyzdvižení trosek lodi. Použit byl 70ti metrový plovoucí jeřáb
Snímek pořízený během 12ti hodinového vyzdvižení trosek lodi. Použit byl 70ti metrový plovoucí jeřáb | Foto: Reuters

Soul - Torpédový útok patří mezi nejpravděpodobnější příčiny potopení jihokorejské korvety Čchonan koncem března ve Žlutém moři. Podle agentury AFP to dnes v Soulu prohlásil jihokorejský ministr obrany Kim Te-jong.

K tomuto závěru došly už ve středu zpravodajské služby Jižní Koreji a Spojených států, které na objasnění příčin neštěstí společně pracují.

Jihokorejská korveta Čchonan se 104 členy posádky se potopila 26. března při rutinní hlídkové plavbě. Podle očitých svědků potopení předcházela exploze. Vyšetřovatelé zkoumající trosky plavidla potvrdili, že k ní s největší pravděpodobností došlo "vně lodi".

"Tlaková vlna způsobená výbuchem torpéda je považována za jeden z nejpravděpodobnějších důvodů, ale jsou prověřovány i jiné možnosti," řekl ministr podle agentury AFP.

Spolupředseda mezinárodní komise vyšetřující neštěstí Jun Tuk-jong dnes zveřejnil předběžnou zprávu, podle níž na lodi nebyly zjištěny žádné stopy sazí ani tavení a nebyla nalezena ani žádná díra. "Po vizuální inspekci vnějšího i vnitřního povrchu trupu jsme došli k předpokladu, že příčinou potopení lodě je vnější podmořský výbuch," uvádí se ve zprávě.

"Z tvaru deformace na trupu vyplývá jako vysoce pravděpodobné, že šlo spíše o bezkontaktní výbuch než o explozi při kontaktu," dodává dokument. O typu výbušniny, která neštěstí způsobila, se zpráva nezmiňuje.

Korea v sobotu vyzvedla z moře druhou, příďovou část své válečné lodě, která se zhruba před měsícem potopila poblíž sporných námořních hranic se Severní Koreou. Tým mezinárodních expertů tam loď podrobně zkoumá, aby zjistil příčinu katastrofy. Podezření, že ji způsobilo severokorejské torpédo, však zesílilo již po vyzvednutí zádě plavidla před deseti dny.

Z posádky se 58 námořníků zachránilo, ze 46 pohřešovaných byla těla většiny z nich nalezena v zádi, zatím jedno tělo bylo nalezeno v dnes vyzvednuté přídi. Asi sedm námořníků se stále pohřešuje.

 

Právě se děje

Další zprávy