Operace Kandahár začala. NATO útočí na srdce Tálibánu

Roman Gazdík
19. 3. 2010 11:02
Koaliční jednotky se zaměřily na město, které bylo za vlády Tálibánu afghánskou metropolí
Vrtulník Blackhawk a stíhačka F-16 nad kandahárskou provincií
Vrtulník Blackhawk a stíhačka F-16 nad kandahárskou provincií | Foto: Reuters

Kandahár - USA a NATO už ve spolupráci s Afghánci začali s operací na ovládnutí jihoafghánské provincie Kandahár, která je považována za spirituální centrum Tálibánu.

Právě dobytím Kandaháru roku 1994 se otevřela cesta hnutí k moci a město byl v letech 1996 až 2001, kdy Tálibán ovládal většinu země, afghánskou metropolí.

Operace Omajd (Naděje) je v řadě druhou, kterou americká armáda odstartovala poté, co do země prezident USA Barack Obama poslal dalších 30 tisíc vojáků. Operace Moštarak (Společně) v sousední provincii Helmand mezitím stále pokračuje.

„Kandahár už dostává svůj tvar," řekl novinářům vrchní velitel vojsk USA a ISAF v zemi Stanley McChrystal. „V příštích měsících uvidíte, aniž bych prozradil příliš detailů, řadu aktivit, které budou utvářet politické vztahy v a okolo Kandaháru."

Jiný druh operace

Na rozdíl od jednoho velkého útoku jako v případě sousedního Helmandu McChrystal v případě Kandaháru uvažuje o menších krocích, které mají postupně zlepšovat zdejší bezpečnost a rozšiřovat působnost úřadů.

V současné době už jsou v Kandaháru tisíce vojáků ISAF, podle McChrystala je však nutné, aby vykonávaly ve spolupráci s Afghánci policejní operace i mimo hlavní město provincie.

„Pokud kontrolujete oblast okolo Kandaháru, velmi vám to pomůže kontrolovat samotný Kandahár," citovala generála agentura Reuters.

Stanley McChrystal v Kandaháru, 4. března 2010.
Stanley McChrystal v Kandaháru, 4. března 2010. | Foto: Reuters

Podle pražského korespondenta Rádia svobodná Evropa RFE/RL Rádio Svobodný Afghánistán Sultana Sarwara se obě operace velice liší svým rozsahem.

„V Helmandu se bojovalo zejména v jednom distriktu, okolo města Mardžá. V tomto případě jde o velké území, a proto to půjde pomaleji. Kandahár je třetí nejdůležitější provincií a třetím největším městem (po Kábulu a Herátu - pozn. red.) v Afghánistánu," říká Sarwar.

Centrum Tálibánu

Anonymní zdroj agentury AFP hovoří o tom, že průzkum situace probíhá v provincii už od listopadu.

„Většina toho je neviditelná, protože je to zaměřeno na pochopení toho, co se tam odehrává, politického i lidského terénu," sdělil agentuře tento západní úředník. „Dobře si uvědomujeme, jak je Kandahár pro Tálibán důležitý a ikonický - byl to jejich první opěrný bod."

Podobně mluví i Sarwar.

„Kandahár je životním centrem Tálibánu, má tu velkou podporu. Jednalo by se o velký strategický úspěch. Také si myslím, že je to snaha oslabit ty (povstalce), kteří utekli z Helmandu," říká afghánský novinář.

Do Kandaháru přijel tento měsíc i ministr obrany USA Robert Gates. Zde na základně Frontenac.
Do Kandaháru přijel tento měsíc i ministr obrany USA Robert Gates. Zde na základně Frontenac. | Foto: Reuters

Rozšířit moc vlády

McChrystal uvedl, že operace bude trvat „značný čas", maximálního počtu dosáhnou zdejší americké jednotky na začátku léta.

Mluvčí kandahárského guvernéra za cíl akce označil „rozšířit moc vlády do všech distriktů a vesnic". To bude především znamenat zajistit bezpečnost lidí v oblasti a na klíčových silnicích.

Afghánský Tálibán minulý víkend v Kandaháru provedl jeden ze svých vůbec nejničivějších teroristických útoků. Série atentátů zabila 35 lidí. Jednalo se prý o „vzkaz" NATO před posilováním zdejších jednotek.

Kromě Kandaháru plánují koaliční síly tento rok podniknout operaci proti povstalcům také na severu Afghánistánu. Mluví se zejména o provincii Kundúz.

 

Právě se děje

Další zprávy