Kim Čong-il je zpátky. Na veřejnosti i jako vůdce KLDR

Roman Gazdík
9. 4. 2009 16:30
Politik se objevil před kamerami poprvé od svého domnělého infarktu v srpnu
Kim Čong-il v parlamentu na fotografii uveřejněné státní televizí KRT
Kim Čong-il v parlamentu na fotografii uveřejněné státní televizí KRT | Foto: Reuters

Pchjongjang - Severokorejský vůdce Kim Čong-il se poprvé od svého údajného srdečního záchvatu objevil na veřejnosti. Stalo se tak při příležitosti zasedání nového parlamentu KLDR.

Podle amerických, japonských a jihokorejských tajných služeb měl Kim utrpět infarkt v srpnu minulého roku. Od té doby severokorejská tisková agentura KCNA čas od času publikovala fotografie, na kterých Kim navštěvoval pracující v továrnách a na polích, v úterý však poprvé vystoupil na velké společenské akci.

Kim Čong-il vládne KLDR od smrti svého otce a zakladatele státu Kim Ir-sena v roce 1994 a nyní ho parlament znovuzvolil do funkce předsedy Národního obranného výboru Severní Koreje, což je nejvyšší státní post v zemi.

Změna ústavy

Současně však severokorejské úřady oznámily, že dojde ke změně ústavy země. Detaily nebyly zveřejněny, pozorovatelé však spekulují, že by se novelizace mohla týkat případného Kimova nástupce. Tím bude pravděpodobně jeden z jeho tří synů.

Sedmašedesátiletý Kim Čong-il, který obvykle na veřejných shromážděních nemluví a pravděpodobně tak neučinil ani dnes, vypadal na záběrech severokorejské televize KRT hubenější a bledší než při svém posledním veřejném vystoupení.

„Mít soudruha Kima Čong-ila znovu na nejvyšší pozici v naší zemi, je velikou ctí a štěstím," doprovodil dle BBC Kimovo vystoupení televizní komentátor. Ostatní ministři jeho příchod uvítali potleskem vestoje.

Taepodong-2

Severní Korea Kimův opětovný vstup na veřejnou scénu pečlivě připravila. Jeho součástí bylo podle odborníků kromě zpráv o Kimově turné po pracovištích i víkendové vypuštění rakety Taepodong-2.

Start rakety Taepodong-2 na obrázcích korejské státní televize
Start rakety Taepodong-2 na obrázcích korejské státní televize | Foto: Reuters

KLDR tvrdí, že nesla satelit, ostatní státy jsou naopak přesvědčeny, že šlo o test balistické střely. Francie, Velká Británie a Spojené státy by chtěly kvůli tomu v Radě bezpečnosti OSN Pchjongjang potrestat, zbylí dva stálí členové Čína a Rusko jsou proti.

Podle zprávy oficiálního severokorejského tisku se Kim „zalykal pláčem" kvůli tomu, že peníze investované do rakety nemohou být raději využity na zlepšení podmínek obyvatel jeho země. Vyjádřil však prý přesvědčení, že to Severokorejci pochopí.

 

Právě se děje

Další zprávy