Válka na Srí Lance může skončit hromadnou (sebe)vraždou

Pavel Vondra
9. 4. 2009 7:00
Povstalci byli zcela zatlačeni do ,,bezpečné zóny" vyhrazené civilistům
Město Vavuniya na severu Srí Lanky - tábor pro vnitřní uprchlíky, kde jsou internováni Tamilové, kteří utekli před boji ze svých domovů.
Město Vavuniya na severu Srí Lanky - tábor pro vnitřní uprchlíky, kde jsou internováni Tamilové, kteří utekli před boji ze svých domovů. | Foto: Reuters

Colombo - Konflikt mezi jednotkami převážně sinhálské vlády na Srí Lance a bojovníky povstalecké organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) je jednou z nejdelších válek v Asii. Trvá už více než čtvrt století. Poslední vývoj ale naznačuje, že během několika příštích týdnů, možná už jen dnů, by mohlo být dobojováno.

Zároveň s tím, jak se blíží vidina konce této války, však rostou obavy, jak krvavé bude její závěrečné dějství, které podle všeho právě nastalo.

Srílanské armádě se už o víkendu podařilo zatlačit tamilské povstalce do tzv. bezpečné zóny - pásu území o rozloze zhruba 20km2 při severovýchodním pobřeží ostrova, kam se na doporučení vlády v předchozích třech měsících stáhla většina civilistů žijících v oblasti bojů.

Poslední výzva

Ohledně přesného počtu lidí, kteří se nacházejí uvnitř tohoto pásma, kam (a odkud) je zakázáno střílet, se stále vedou spory - podle odhadů OSN je tam 100 až 150 tisíc civilistů, vláda v Colombu tvrdí, že jich není víc než 30, maximálně 40 tisíc.

Srílanská armáda má momentálně početní převahu nad LTTE zhruba v poměru padesát ku jedné
Srílanská armáda má momentálně početní převahu nad LTTE zhruba v poměru padesát ku jedné | Foto: Reuters

Mezi nimi je nyní rozptýlen i zbytek bojovníků LTTE, kteří na vrcholu své ozbrojené kampaně za ustavení nezávislého státu pro Tamily na Srí Lance ovládali třetinu území ostrova.

Ve středu k nim však z megafonů dolehla „poslední výzva" srílanské armády, aby složili zbraně a nechali civilní obyvatelstvo odejít, jinak se vystavují hrozbě úplného zničení.

O odhodlání padesátitisícové armády se ostatně mohli přesvědčit už koncem minulého týdne, kdy během tří dnů vytrvalých bojů ztratili - alespoň podle tvrzení vlády v Colombu - přes pět set mužů.

Ampulky s kyanidem

O bojovnících z řad Tamilských tygrů se říká, že kolem krku nosí ampulky s prudkým jedem pro případ, že by padli nepříteli do zajetí.

Tamilští bojovníci jsou ale zjevně odhodláni bojovat do úplného konce
Tamilští bojovníci jsou ale zjevně odhodláni bojovat do úplného konce | Foto: Reuters

Zakladatel a dlouholetý vrchní velitel LTTE Velupillai Prabhakaran je podle některých zpráv už po smrti. Pokud tomu tak ale není, je velice pravděpodobné, že nebude riskovat své zatčení.

„Vůdci kultů, když se kolem nich začne jejich dílo hroutit, chtějí vzít vše s sebou," předestřel možný scénář hromadné sebevraždy John Thompson, ředitel kanadského Mackenzieho institutu pro studium terorismu, revoluce a propagandy, který se historií konfliktu na Srí Lance dlouhodobě zabývá.

Masakr civilistů?

Podle nejmenovaného evropského diplomata, který hovořil o možném dalším vývoji na ostrově s agenturou Reuters, se nedá vyloučit ani to, že LTTE spáchá na tamilských civilistech v obklíčené zóně masovou vraždu, z níž se pak bude snažit obvinit vládu ve snaze zmobilizovat tamilskou diasporu ve světě.

Protest Tamilů v Ottawě
Protest Tamilů v Ottawě | Foto: Reuters

Ta se ostatně činí již teď - proti „genocidě Tamilů na Srí Lance" se v úterý demonstrovalo například před britským parlamentem v Londýně a ve středu před tím kanadským v Ottawě.

To, že civilisté v bezpečné zóně jsou vážně ohroženi na životě, a to z obou válčících stran, stále dokola opakuje i OSN.

Naposledy za ně tento týden po své čtyřdenní návštěvě Srí Lanky plédoval zvláštní zmocněnec generálního tajemníka OSN pro lidská práva vnitřně přesídlených osob Walter Kälin.

„Je naprosto nezbytné vyhnout se krveprolití. Pokud se srílanská armáda pokusí vniknout dovnitř (bezpečné zóny) a LTTE nenechá civilisty odejít, může to skončit masakrem, čemuž je nutné za každou cenu předejít," varoval švýcarský právník v rozhovoru pro ženevskou rozhlasovou stanici WRS.

Protest Tamilů v Londýně
Protest Tamilů v Londýně | Foto: Reuters

LTTE mezitím nepřestává obviňovat srílanskou armádu, že většinu civilních obětí má na svědomí právě ona. Jen ve středu si prý armádní bombardování bezpečné zóny vyžádalo 129 civilních životů.

A na internetovém serveru Tamilnet se objevilo i obvinění, že srílanské ozbrojené síly využívají zakázané chemické zbraně.

Věrohodnost těchto informací je však sporná a v praxi téměř neověřitelná vzhledem k tomu, že do oblasti bojů nemají média přístup.

 

Právě se děje

Další zprávy